szülő
#Lélek

Az őrületbe kergetnek a szüleid?

2017.07.26.
3 perces olvasási idő

Szombat esténként minden barátod egy jó buliban lazít a hosszú, tanulós hét után, te pedig a szobádban gubbasztasz, mert a szüleid nem engedtek el? Győzködtél, kiabáltál, majd könnyes szemmel és ajtócsapkodással fejezted be a veszekedést, de még mindig nem mehetsz bulizni?

Valószínűleg meg vagy győződve arról, hogy neked vannak a legszigorúbb és legigazságtalanabb szüleid a világon. Azon tűnődsz, vajon van-e valami, amivel visszaszorítható a veszekedések mennyisége, és ráveheted a szüleidet arra, hogy meghallgassák, mit szeretnél pontosan, mielőtt azonnal nemet mondanának?

Vita szülővelA szülők - egészen jogosan - úgy tekintenek a világra, mint egy veszélyes helyre. Az újságok és a híradók folyamatosan drogokról, tini terhességekről és nemi erőszakról tudósítanak, a szüleid pedig félnek, hogy ezek közül valamelyik veled is megtörténhet.

Kezeld a szüleiddel való helyzetet érett módon!

Fogadd el, hogy ők is emberek! Nekik is változik a hangulatuk, rengeteg nehézséggel kell megküzdeniük, és ezáltal hozhatnak olyan döntéseket, melyekkel nem értesz egyet - de mindez veled is megesik.

Próbáljátok meg megbeszélni a szabályokat!

Ám közben vigyázz arra, hogy semmiképpen se menj bele hangos vitába! Ha erre nem lennél képes, akkor inkább írj nekik egy levelet, amiben kifejted a véleményedet és álláspontodat. Bizonyosodj meg arról, hogy a levélnek nincsen támadó vagy vádaskodó hangneme, hiszen ebben az esetben semmire sem fogsz jutni. Ne fenyegess a leveledben - ez csak az éretlenség jele lenne.

Figyelj arra, hogy mit mondanak!

Figyelj, és ne vágj közbe! Mindig összegezd, hogy mit mondtak, például: "Tehát azért nem akartok elengedni ebbe a buliba, mert nem lesz felnőtt felügyelet, illetve lesz alkohol." Így tudni fogják, hogy figyeltél rájuk, és nem csak a falhoz beszéltek.

Válaszd ki a legmegfelelőbb időpontot!

Ha az anyukád épp most jött haza a munkából, ideges, és teli szatyrokat cipel, akkor nem ez lesz a legmegfelelőbb időpont egy beszélgetésre.

Figyelmesen kérj és érvelj!

Mondd el pontosan, hogy mit szeretnél. A "de Pannit is elengedte az anyukája" nem megfelelő indok. Főként azért nem, mert az anyukád rosszul reagálhat, ha úgy érzi, hogy ki akarod játszani, és más anyuka döntésével akarsz rá hatást gyakorolni.

Bizonyítsd, hogy megbízható vagy!

Ha megígéred, hogy este 10-re otthon leszel, akkor legyél is. Így a következő alkalommal is sokkal szívesebben fognak elengedni.

Vidd haza a barátaidat!

Így a szüleid személyesen is megismerhetik őket, és nem csak a neveiket fogják ismerni. Ráadásul, ha kedvelik őket, akkor sokkal szívesebben fognak elengedni velük akárhova.

Legyen mindig bekapcsolva a telefonod!

A mobiltelefonodat mindig tartsd bekapcsolva, hogy bármikor elérhessenek. Emellett mindig legyen nálad egy kis apró, hogy tudj telefonfülkéből is telefonálni.

Dolgozz meg a zsebpénzedért!

Ha mindent kivasalsz, lemosod a kocsit és felmosod a garázst, akkor valószínűleg a szüleid is sokkal pozitívabban fognak reagálni, ha pénzt kérsz tőlük, vagy el akarsz menni valahova.

Maradj higgadt!

Mindig tartsd észben, hogy a kiabálás és a veszekedés sehova sem vezet. Lehet, hogy úgy érzed, jogosan üvöltözhetsz, de ezzel csak a saját esélyeidet rontod! Persze, ha állandóan búskomoran, lekonyuló szájjal mászkálsz otthon, akkor az is indulatokat szíthat.

Fogadd el, ha nemet mondanak!

Légy olyan megértő, amennyire csak tudsz, ami miatt valószínűleg sokkal rosszabbul fogják érezni magukat, mint ha úgy viselkednél, mint egy őrült és sértett rocksztár. Emiatt még szigorúbbá válhatnak.

Miért ilyenek a szülők?
Valószínűleg a te fejedben is megfordult már ez a kérdés. Mikor menj haza, mit vegyél fel, mindent megszabnak neked? Folyton veszekedtek? Esetleg túlságosan féltenek? Cikkünkből megtudhatod, hogy mit tegyél, hogy elkerüld ezeket a vitákat, vagy, hogy szabadabb lehess. Tovább a cikkhez

Próbálj meg pénzt keresni!

Ha már nem csak otthonról kapsz pénzt, akkor az a függetlenség egy bizonyos mértékét képviseli. Emellett a szüleid is tisztelni fognak emiatt, és így valószínűleg engedékenyebbek lesznek veled, hiszen látják, hogy felelősségteljesen viselkedsz.

Ismerd meg a szüleid félelmeit!

Ha attól félnek, hogy valaki teherbe ejt/teherbe ejtesz valakit, esetleg szexuális úton terjedő betegséget kapsz, drogozni kezdesz, rossz emberbe leszel szerelmes, aki összetöri a szívedet, és így tovább, akkor mondd el nekik, hogy megérted, miért féltenek ezektől.

Nincs értelme tagadni az ilyen dolgok valósságát és esélyét, hiszen ez csak azt fogja jelenteni számukra, hogy nem ismered fel ezen helyzetek veszélyeit. Mondd el nekik, hogy tisztában vagy a drogok, alkohol, felelőtlen szexuális élet veszélyeivel, és ígérd meg, ha bármi olyan történik egy bulin, ami miatt kellemetlenül érzed magadat, azonnal hazamész.

Kerüld a bántó kijelentéseket!

Ha beszélgettek, sose kezdj bele személyes sértegetésbe! Kerüld el az olyan bántó kijelentéseket, mint a "Sosem hagytok semmit sem csinálni." vagy "Miért érdemlek egy ilyen apát, mint te?". Ezek csak még jobban fel fogják idegesíteni a szüleidet, és semmiképpen sem számodra kedvező döntéseket fognak eredményezni.

Azt várni egy 17 évestől, hogy egész hétvégén otthon üljön, igazságtalannak tűnhet. Ám a szülőknek is gyakran nehéz elfogadniuk, hogy a gyerekük lassan felnő. Ez a gondolat megijeszti őket. Beszélj egy másik családtaggal, vagy a szüleid egy barátjával, ha úgy érzed, hogy a szabályaik túlzóan szigorúak és igazságtalanok. Ha mások is így éreznek, akkor vedd rá őket, hogy beszéljenek a szüleiddel az érdekedben.

(KamaszPanasz - Gy.A., health24)