szülők
#Lélek

7 tipp a tini élethez – a szülők nem csak hátráltatni tudnak!

2009.11.10.
1 perces olvasási idő

A tinik számára az élet nem játszótér, sokkal inkább dzsungel. A szülőkkel karöltve már parkban sem sétálunk, nemhogy dzsungelben. Akkor mégis, hogy élhetjük túl ezt az időszakot, hogyan érthetjük meg és fogadhatjuk el a világot anélkül, hogy a szüleink agyára mennénk? Az alábbi 7 tippünk mindenképpen segíteni fog ebben.

Társalogjunk aktívan!

A gyakori közös beszélgetések jelenthetik a megoldást. Így nemcsak kiöntheted a szívedet a szüleidnek, de így ők is jobban megértenek, támogatnak. Az ilyen beszélgetések alkalmával megérthetitek, elfogadhatjátok egymást, megoszthatjátok örömeiteket – bánataitokat, és a szüleid is rájönnek, hogy te tudsz másokkal is törődni.

Gondoljátok végig…

Ha nincsenek határozott céljaid az életben, és nem tudod, hogy és mint szeretnél később elhelyezkedni, beszélgessetek minél többet erről. Gondoljátok végig, milyen pálya illene hozzád, nehogy az idődet pazarold valami olyanra, amiről később kiderül, hogy nem is érdekel.

A fontossági sorrend betartása segít

Ha valamilyen fontossági sorrendet alkottok a családban, akkor ez mindig segíteni fog neked a későbbiekben is döntéseket hozni, hiszen tudni fogod, hogy mi a legfontosabb dolog az életben. Ez ugye lehet, család, barátok, románc… Kinél hogyan.

Kompromisszumok

Mint tini, meg kell tanulnod kompromisszumokra képesnek lenni, hol is lehetne jobban gyakorolni, mint otthon? Ráadásul ezzel számodra is előnyös légkört teremthettek, kölcsönösen előnyös megoldásokra fognak vezetni vitáitok.

Értsétek meg egymást, majd legyetek megértőek!
Bár ezt senki nem szereti hallani, – vagy talán gyakorolni? – ha megértő vagy az élet is sokkal egyszerűbb lesz. Ráadásul így mindketten megtanultok megértően figyelni a másikra, ami még később is jól jöhet.

Dolgozzatok együtt!

Amikor 2 vagy több ember együtt dolgozik, rá fog jönni, hogy nem csak együtt kell dolgozni, hanem „összedolgozni” is! Hiszen mennyivel egyszerűbb olyankor, amikor nem az „én módszerem” és „te módszered” van, hanem egy ennél sokkal jobb, erősebb módszer, a „közös módszer”. No, és persze ha belegondolsz, ezt majd később, a munkád során is nagy valószínűséggel alkalmaznod kell – tehát élvezd, amíg felelősség nélkül gyakorolhatsz!

Formáljátok egymást!

Valld be, nem csak mindig a szülőkkel van a hiba, te is lehetnél picivel jobb. Ha együtt, feszültség nélkül, lassan de biztosan „formálni” kezditek egymást, akkor ez jól fog elsülni. Hiszen formálni nem csak testet lehet – hanem agyat, szívet, és lelket is.

(Gy.A)