kapcsolat
#Lélek

Ha a szüleid utálják a párod

2011.04.17.
2 perces olvasási idő

Találtál egy csodálatos barátnőt vagy barátot. A dolgok nagyszerűen mennek. Szárnyalsz a boldogságtól. Süt a nap, csiripelnek a madarak, szép az élet. Bemutatod a szüleidnek. A szüleid ki nem állhatják.

Te kikészülsz és tanácstalan vagy, hogy mi tévő legyél. Itt van, hogy mit tegyél, ha szerelmes vagy, de a szüleid azt akarják, hogy szakíts vele.

  1. Kérdezd meg őket: miért? Ahelyett, hogy engednéd, hogy a szüleid ellenérzéséből a barátoddal, barátnőddel egy hatalmas balhé legyen, ültesd le őket, és beszéljétek meg a dolgot. Kérdezd meg a szüleidtől, hogy pontosan mi az, ami zavarja őket, és hogy van-e valamilyen egészen más dolog, amit tehetnél azért, hogy másképp vélekedjenek erről!
  2. Tegyél a partnerednek finom célzásokat! Vannak olyan helyzetek az életben, amikor a hazugság, vagy az igazság elhomályosítása megengedett, és ez egy kivételes példa. Nem sül ki túl sok jó abból, ha elmondod a barátodnak/ barátnődnek, hogy a szüleid nem kedvelik őt. Amit mondhatsz, az olyasmi, hogy „ aggódom, hogy a szüleimnek rossz benyomása van rólad, és én ezt nem akarom. Lehet, hogy megpróbálhatnád ezt vagy azt csinálni, amikor velük vagyunk. Csak biztos akarok lenni benne, hogy ők is látják azt a sok csodálatos dolgot, mint amit én.” És ha ez a „miért mondtak valamit” kezdetű kérdést váltja ki nála, akkor lehet, hogy jobb lenne „megszépítened” az igazságot. Hacsak nem persze, a barátod/barátnőd nem áll a sarkára - ebben az esetben lehet, hogy egy kis rásegítést igényel a dolog.
  3. Bizonyítsd be a szüleidnek, hogy tévedtek! Ha a szüleid igazságtalanul ítélik meg a számodra fontos személyt, akkor bizonyíts be nekik az ellenkezőjét. Figyelj oda a jegyeidre, továbbra is lógj együtt a barátaiddal, tartsd meg a hobbijaidat, maradj egészséges, és ne adj a szüleidnek semmilyen lehetőséget arra, hogy úgy gondolják, választottad rossz hatással van rád. Miután látják, milyen jól mennek a dolgaid, a szüleid lehet, hogy rájönnek, nincs mitől tartaniuk.
  4. Tegyél egy lépést hátra és tekints a kapcsolatodra tárgyilagosan! Az igaz, hogy csak az a két ember tud mindent egy kapcsolatról, aki benne van. De ha igazán kedvelsz valakit, akkor lehet, hogy teljesen elvakultan azt gondolhatod, hogy rosszul kezelik a helyzetet és csaknem lehetetlen, hogy objektív véleményed legyen. Lehetséges, hogy a szüleid valami olyat látnak a kapcsolatodban, amit a te érzéseid elvakítanak, és ez az, ami miatt nem kedvelik a te drágaságodat.

    Nem kell ezt bevallanod a szüleidnek, de kezeld a bizalmatlanságukat a barátoddal / barátnőddel kapcsolatban egy jelként arra, hogy őszintén végiggondold, mi zajlik a kapcsolatodban, és, hogy megbizonyosodj róla, hogy van-e valami abban, amit mondanak. Boldog vagy? A partnered értékel téged, és tiszteletben tartja a te elképzeléseidet, kívánságaidat? Kedvességgel, tisztelettudóan közelít feléd? Egy veszekedésben is tisztelettudó marad? Még mindig aktívan találkozol a többi barátoddal rajta kívül? A barátaid úgy gondolják egészséges párkapcsolatban vagy?

Nehéz, ha bárki az életedben nem kedveli a számodra fontos egyént, de még nehezebb, ha történetesen a szüleid azok. Ha azután is úgy érzed, hogy a szüleid tévedtek, miután kívülről szemlélted a kapcsolatodat, akkor mindig csak nagyon óvatos próbálkozásokat tegyél, addig, amíg meg nem változtatják a véleményüket. Mondd el a szüleidnek, hogy a véleményük sokat jelent neked, de úgy gondolod, hogy rosszul ítélik meg a helyzetet. Aztán biztosítsd őket arról, hogyha valaha szükséged lesz párkapcsolati tanácsra, akkor hozzájuk fordulsz majd. Néha a szülőket csak emlékeztetni kell arra, hogy még mindig fontos részei az életednek.

(Sz. D. L.)

Kapcsolódó cikkek