szülő
#Szülőknek

Hogyan bánjon mostohalányával?

2015.05.24.
2 perces olvasási idő

A gyerekek tinédzser évei nagy valószínűséggel azok, melyek a legtöbb problémát, aggódást és stresszt okozhatják egy szülő életében. Még nehezebb lehet a helyzet, ha a gyermek nem vér szerinti, hanem mostohagyermek. Mit érdemes tenni ilyenkor?

Nem nehéz elképzelni, hogy mennyire nem egyszerű a mostohaszülők számára a nevelt gyermek megrendszabályozása. Természetesen ez függ sok mindentől, de leginkább attól, hogy a nevelt gyermek még egész pici babaként vagy már nagyobbacska fiatalként kap új szülőt. Legimostohankább újbóli házasság esetén fordul elő, hogy új férj vagy feleség, esetleg féltestvér kerül a családba.

Így az egyik gyermek vér szerint nem az Öné és minél nagyobb a gyermek, minél idősebben kerül Önhöz, annál valószínűbb, hogy gyakran fogja arra emlékeztetni Önt, hogy Ön „csak” a mostohaszülője. Ez persze erősen függ attól is, hogy milyen a kettejük között lévő viszony. Nem törvényszerű, hogy mindenképp negatív kapcsolat legyen mostohaszülő és nevelt gyermeke között.

Milyen problémákra lehet számítani tinédzser lányok esetében?

Először is, a tini korba lépő lányok számára a kinézet, a megjelenés mindennél fontosabbá válik, és ezt nem győzik majd eleget hangoztatni. Rendszerint igen gyakran válthatnak stílust, ami akár teljes ruhatár-cserével is járhat. Előfordulhat az, hogy lánya úgy öltözik, úgy sminkeli magát, amivel Ön nem ért egyet, esetleg tiltani is szeretné azt, mert annyira elvadultnak tartja.

Másodsorban a tini lányok egyre jobban eltávolodhatnak a családjuktól, és a saját életüket kezdik élni. Egyszer csak azt veheti majd észre, hogy szinte mindenen vitáznak, még a legapróbb, legjelentéktelenebb dolgon is képesek összeveszni lányával. Gyermeke majd azzal vádolhatja meg Önt, hogy igazságtalan, és visszaél a helyzetével. A tini lányok hangulata és érzelmi világa gyakran hasonlíthat egy hullámvasútra, sokszor van fent és lent, a váltás pedig rendszerint hírtelen, előzmények nélkül mehet végbe. Ez az az időszak, amikor a fiatalok kipróbálhatnak sok minden veszélyes dolgot és igen felelőtlenül képesek viselkedni. Például házibulizás alkalmával belekeveredhetnek drog és alkohol kalandokba. Jobb, ha előre felkészül és résen lesz.

Hogyan bánjon tini mostohalányával?

A tini lányok igencsak lázadozók, folyton ellentmondanak, vitatkoznak szüleikkel, valamint gyakorta eveznek veszélyes vizekre, próbálnak ki rizikós dolgokat, mint a dohányzás, a szex. Az ellenállásuk egyik sarkalatos pontja az lehet, hogy Önnek, mint mostohaszülőnek nincs joga felettük ítélkezni, döntenie, vagy csak egyszerűen beleszólnia az életükbe, mivel nincsenek vérszerinti rokonságban egymással.

Ez igen nehéz és majdnem kezelhetetlen helyzetet eredményezhet, sokszor előfordulhat, hogy megbántják egymást, fájhat Önnek, hogy minden igyekezete és jó szándéka ellenére a nevelt lánya ellenségesen áll Önhöz. Érthető, hiszen ha Ön úgy szereti nevelt lányát, mint a saját gyermekét és felelősséget érez iránta, akkor viszonzásként szintúgy szeretetet, felelősséget és kölcsönös tiszteletet vár el tőle.

Beszéljék meg a problémákat a férjével!

Nagyon fontos, hogy (új) férjével mindent alaposan megbeszéljenek, valamint meglegyen az egyetértés és kompromisszumkészség kettejük között. Azt nem szabad figyelmen kívül hagynia, hogy a párjának nagyobb beleszólási joga, hatásköre van a lánya ügyében, mint Önnek. Abba azonban Önnek is igen komoly beleszólása van, hogy ki hogyan viselkedik, mit tehet vagy nem az Ön otthonában, már amennyiben az Ön lakásában, házában élnek. Igen fontos, hogy a két szülőnek azonos legyen a véleménye, és ugyanazokat a szabályokat és feltételeket állítsák vér szerinti és mostohagyermekük felé egyaránt. Nem lesz egyszerű, de meg kell próbálnia helyt állni mindnyájuk érdekében.

Amennyire csak lehet, legyen igazságos és következetes mostohagyermekével. Valamint ne feledje, hogy lánya lázadása rendszerint betudható a normális tini viselkedésnek és az valószínűleg nem Ön ellen irányul. Ne vegye személyeskedésnek fogadott lánya támadásait, próbálkozásait. Szintén ne feledkezzen meg arról, hogy egy tini lány felnevelése sok örömet és szórakozást is jelent egyben. Foglalkozzon vele minél többet, szervezzenek közös elfoglaltságokat, tanítsa meg minél több hasznos és jó dologra.

(M.T. - akronscienceschool.com)

Kapcsolódó címkék

anya