szökés
#Lélek

Elszöknél otthonról?

2011.08.11.
4 perces olvasási idő

Amikor kicsi voltál, szöktél el otthonról? Talán összepakoltál magadnak egy hátizsákot, és elmentél az egyik barátodhoz. De egy kis idő után már el is felejtetted, hogy miért jöttél el, meg már amúgy is sötétedett, szóval inkább hazamentél.

Reméljük, az volt az utolsó alkalom, hogy a szökésen gondolkodtál, mert nagy a különbség aközött, hogy a szökést fontolgatod (vagy néhány háztömbnyit sétálsz az utcán), és aközött, hogy ténylegesen meg is teszed.

A szökés otthonról komoly probléma. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szerint (egy olyan szervezet, ahol azok is segítséget kaphatnak, akik haza szeretnének jutni, és azoknak is segítenek biztonságba jutni, akik (egyelőre még) a nagyvilágot választják az otthon helyett. 116 000 – a telefonszám, ami előtag és körzetszám nélkül az ország bármely pontjáról hívható) a 10 és 18 évessek közül 7-ből 1 elszökne valami miatt.

Miért szöknek el a gyerekek?

Emlékszel, hogyan éreztél egy, a szüleiddel vagy testvéreddel vívott nagy szócsata után? Ez a fajta harag, vagy fájdalom lehet az a válságos pillanat, ami miatt elszöknek otthonról.szökés

Valójában a legtöbben családi problémák miatt jutnak erre a döntésre. Néhány gyerek egy szörnyű vita miatt, de vannak olyanok is, akik harc nélkül is elszöknek. Például csináltak valamit, amit szégyellnek, és nem merik elmondani a szüleinek.

Más okok például:

- durva bánásmód, erőszak a családban,

- a szülők válása, vagy új mostoha szülő híre,

- halál a családon belül,

- egy új baba születése a családban,

- pénzügyi gondok,

- alkoholizmus, vagy drogozás a családon belül,

- iskolai gondok,

- a környezet hatása,

- az illető megbukik, vagy kirúgják az iskolából.

Sok problémával kell a mai gyerekeknek, és tiniknek szembenézniük, de minden gondra van helyes megoldás. Azok a gyerekek, akik a szökésen gondolkoznak, talán nem tudják hogyan kéne megoldani a problémájukat, vagy nincsen felnőtt a közelükben, aki segíteni tudna nekik. Néha a nagy problémákra az egyedüli megoldásnak a menekülés látszik jónak.

Sajnos ilyenkor a problémát, ami elől menekülni próbálnak a gyerekek, felváltja egy másik, ami sokkal nagyobb az eredetinél: az utcai élet nehézségei.

A valóság a szökéssel kapcsolatban

Amikor szökésre gondolsz, talán elképzeled, hogy nincsenek szabályok, sem szülők, akik megmondanák neked, hogy mit, mikor, és hogyan csinálj, és nincs több veszekedés. Jól hangzik, nem igaz?

Valójában a szökés otthonról minden, csak nem vicces. A gyerekek és a tinik ilyenkor új gondokkal néznek szembe, például nincs semmi pénzük, nincs biztonságos hely ahol aludhatnának, és nincs senki, aki vigyázna rájuk.

Azok az emberek, akiknek nincs se otthonuk, se pénzük, előbb-utóbb kétségbeesettek leszek, és bármit megtesznek, hogy kielégítsék az alapvető szükségleteiket. Emiatt gyakran találják magukat olyan veszélyes helyzetekben, ami még egy felnőttnek is ijesztő lenne. Az otthonról elszökött gyerekek sokkal gyakrabban lesznek bonyolult és veszélyes bűntények áldozatai, mint azok, akik otthon élnek.

Az utcán élő gyerekeknek gyakran kell lopniuk, hogy kielégítsék a szükségleteiket. Sokan elkezdenek drogozni, vagy inni, hogy kibírják a hétköznapokat, mivel depressziósak lesznek attól, hogy úgy érzik, hogy senki sem törődik velük. Néhányuknak olyan dolgokat kell csinálniuk, hogy pénzhez jussanak, amik normális esetben szóba se jöhetnének. Az AIDS-es és HIV-es gyerekek száma is jóval nagyobb, mivel az utcákon a gyerekek gyakran pénzért szexelnek, védekezés nélkül.

A szökés megelőzése

Nézzünk szembe a tényekkel! A stressz az élet része, még a gyerekek esetében is. De ha képesek vagyunk a problémákra bizakodással, és reménnyel tekinteni, akkor a tinik kevésbé lesznek hajlamosak elszökni.

Ahhoz, hogy fejleszd a problémamegoldó képességedet:

  • Tudatában kell lenned az érzelmeidnek. Próbáld megérteni azt, hogy mi zajlik benned, és próbáld azt szavakkal leírni.
  • Fejezd ki az érzelmeidet! Mondd el a hozzád közelállóknak azt, hogyan érzel, és miért. Cselekedetek helyett használj szavakat, főleg, ha haragot akarsz kifejezni. A harag az egyik legerősebb érzés, mivel nagyon mélyről fakad, viszont pontosan e miatt kell mindenkinek megtanulnia, hogyan kezelje ezt az érzést.
  • Tanuld meg, hogyan tudod magad lecsillapítani, ha izgatott vagy! Talán fuss egy kört odakint, hallgass zenét, rajzolj, írj verset, vagy csinálj bármilyen biztonságos dolgot, hogy jobban érezd magad.
  • Ha gondod van, próbálj írni egy listát, a lehetséges megoldásokról! Kérd ki valaki segítségét, ha nem tudsz kitalálni legalább három dolgot. Minden lehetséges megoldásnál tedd fel magadnak ezt a kérdést: ,, Mi történik, ha ezt teszem? ’’
  • Kérj segítséget azoktól a felnőttektől, akikben bízol (például szülőtől, közeli rokontól, tanártól, vagy szomszédtól)! Kérj segítséget bárkitől, akinek számíthatsz a pártfogására, és aki segíteni tudna neked!

Ha a szökésen gondolkodsz

Van, hogy úgy érzed, hogy nem lehet helyrehozni problémát, és ezért a szökésre gondolsz. Ha tudod, mondd el az anyukádnak, vagy az apukádnak, hogy érzel. Tudniuk kell, hogy zaklatott vagy, hogy félsz, hogy nem szeretnek, vagy nem akarják azt, hogy a közelükben legyél. Ez lehetővé tenné a családi együttműködést, hogy a dolgok jobbá váljanak. Néha az is segíthet, ha beszéltek egy tanácsadóval.

Ha a téged bántó dolog túl súlyos, vagy a bánásmód, amiben részed van, rossz, akkor beszélj egy tanárral, iskolai tanácsadóval, egy jó barát szülőjével, közeli rokonnal, vagy egy olyan felnőttel, akiben bízol. Hagyd, hogy ez a személy segítsen találni egy biztonságos helyet, ahol maradhatsz. Nehéz lehet megosztani ezt a titkot valaki mással, mert szégyelled, vagy nem akarsz mást bajba sodorni, de ne feledd, hogy a rossz bánásmód soha nem a te hibád!

Egy másik lehetőség, hogy hívod a Kék vonal alapítványt, amelynek a száma: 116 000 –ami előtag és körzetszám nélkül az ország bármely pontjáról hívható.

Ha egy barátod a szökésen gondolkodik

Ha egy barátod a szökésen gondolkodik, figyelmeztesd, milyen nehéz túlélni az utcai életet. A barátod talán ijedt és össze van zavarodva. Próbáld támogatni és éreztesd vele, hogy nincs annyira egyedül.

Emlékeztesd, hogy van út a probléma megoldására, még akkor is, ha ezt az utat még nem látjátok. Egy felnőtt tudni fogja, hogyan segítsen.

Bátorság kell ahhoz, hogy elmondd egy felnőttnek azt, hogy a barátod el akar szökni otthonról, de próbáld megtenni ezt minél hamarabb. A jó barát kifejezés nem azt jelenti, hogy megtartasz egy olyan titkot, ami fájhat valakinek, hanem azt, hogy a lehető legjobb dolgot teszed a barátodért. És a szökés nem az a megoldás, ami bárkinek is jó lenne. Ez csak még több problémához és veszélyhez vezet.

(Gy. Z.)

Kapcsolódó cikkek