karácsony
#Lélek

Hogyan ünnepelj stresszmentesen?

2023.12.17.
2 perces olvasási idő

Az ünnepek kisgyermekként nagyon egyszerűnek tűnnek: rengeteg finom étel, sok-sok tradíció, várakozás, és meglepetés - erről szólt az egész. Ám ahogy telnek az évek, a karácsonyra és az ünnepekre való készülődés is sokkal inkább stresszesebb lesz, mint meghitt. Rengeteg házi feladat, ajándékötletek (amikről nem tudjuk, hogy jók-e vagy sem), családi veszekedések és összekapások. Ezek az incidensek elvehetik a karácsony igazi szellemét.

Összegyűjtöttünk néhány tippet, amely segít, hogy túléld a karácsonyi őrületet, és hogy az ünnepeket igazán boldoggá és felhőtlenné tehesd.

Ha teljesen be vagy táblázva

A rengeteg meghívóval csak egy baj lehet: az, hogy túlvállalod magad. A téli szünetben fő a pihenés, nem pedig az össze-vissza szaladgálás, és a mindennapos bulizás. Hogy ne merülj ki, tegyél egy kis rendet a naptáradban, rendszerezd a családi programokat, és ne félj visszautasítani a kevésbé fontos bulikat vagy összejöveteleket. Helyette maradj otthon, relaxálj, vagy nézz be egy jógaórára, esetleg menjetek el forró csokizni és beszélgetni a barátnőkkel.

Ha rengeteg tanulnivalód van a szünetben

A téli szünet előtti és utáni hajtás stresszes lehet, főleg akkor, ha a rengeteg házitól, projektmunkától és a megígért dolgozattól mozdulni sem tudsz. Hogy elkerüld az utolsó percekben való rohanást és a stresszt, készíts minden napra egy kis táblázatot vagy listát, amiben leírod, hogy az adott napon miket kell megtenned. Ha túl sok mindent kell egyszerre leadnod, próbálj meg beszélni a tanárokkal, bizonyára meg fogják érteni, ha valamivel pár napot csúszol.

Ha problémás a család, vagy válnak a szüleid

Természetesen nem a Karácsony a legjobb időpont, hogy a szüleid válását feldolgozd, vagy azt, ha gondok vannak a családodban. Először is ülj le, és beszéld meg a szüleiddel, hogy mit érzel, illetve, hogy mire van szükséged. Próbálj meg mindkét szülőddel időt tölteni, és hozd ki a legtöbbet az ünnepből.

Ha nincs elég pénzed ajándékokra

Természetesen senki nem várja el, hogy méregdrága ajándékokat vegyél. Mindenki tisztában van vele, hogy diák vagy, és nem tudsz megengedni magadnak bizonyos dolgokat. Ha pénzszűkében vagy, légy kreatív! Készíts a saját kezeiddel ajándékokat, vagy süss egy finom sütit. A KamaszPanasz oldalán rengeteg tippet és receptet találhatsz.

Ha aggódsz a pluszkilók miatt

A karácsonyi időszak bizony rengeteg finomsággal kecsegtet. Mindig tarts mértéket, próbálj meg mindenből keveset enni. Ne feledkezz meg a sportról sem. A KamaszPanasz oldalán rengeteg hasznos tippet találsz arra, hogy hogyan tedd a szünidőt és a karácsonyi menüt egészségesebbé.

Ha a régi karácsonyi tradíciók eltűntek az életedből

Sajnos nem kellemes élmény nézni, ahogy a régi, gyermekkori tradíciók, szokások eltűnnek. De a legrosszabb, amit tehetsz az, ha továbbra is ragaszkodsz a múltbéli szokásokhoz. Helyettük teremts inkább újakat! Például szervezz egy jó kis családi kirándulást, vagy süss egy különleges sütit, és ezzel lepd meg szeretetteid.

Ha nem viszonzod az ajándékot

Igen, kissé kellemetlen, ha nem készültél ajándékkal - de ne aggódj, van kiút. Legyél hálás és köszönd meg az ajándékot! Mondd meg őszintén, hogy nem készültél erre a találkozásra semmivel, de a következő találkozásotoknál mindenképpen kedveskedj valamivel (például hívd meg moziba, vagy készíts valami kedves apróságot).

Ha teljesen kimerültél

Sok-sok nehéz étel, utazás, rengeteg buli vagy tanulás. A téli szünet felboríthatja a bioritmusod és az alvásigényed is megnőhet. Fáradtnak és kimerültnek érezheted magad a nagy rohanásban. Próbálj meg távol kerülni a számítógéptől és a tévézéstől. Ha nehezedre esik elaludni vagy visszaállni a normális alvási ritmusodhoz, vegyél egy nyugtató fürdőt vagy igyál egy nyugtató teát.

Ha nincs semmi, amit ehetnél

Bizony, sok embernek rémálom a karácsonyi összejövetel, hiszen a speciális étrend vagy allergia miatt nem nagyon tudnak válogatni a finomságok között. Ha speciális ételekre van szükséged, mindenképpen beszélj előtte a házigazdával. A legjobb, ha elkészíted magadnak az ételedet, és elviszed magaddal a vendégségbe. Senki nem fog megsértődni, ha elmagyarázod a helyzeted.

Ha mindenki a terveidről kérdezget

A családi összejöveteleknek az egyik hátulütője lehet, amikor a rég nem látott rokonok sorba teszik fel ugyanazokat a kérdéseket: “Hova tovább?” “Mikor adod be a jelentkezésed?" "Van már barátod/barátnőd?“ Hogy elkerüld a kínos válaszokat, találj ki valami frappáns feleletet. Például: “Még nem tudom, de amint beadom a jelentkezésem, mindenképpen szólok. “ vagy “Sajnos még nem sikerült megtalálnom a megfelelő fiút/lányt“. De vigyázz, soha ne legyél udvariatlan vagy visszautasító.

(KamaszPanasz - Gy. R.)