szökés
#Lélek

Elszöknél otthonról? Nem éri meg!

2012.05.20.
2 perces olvasási idő

Május 25. az Eltűnt Gyerekek Világnapja. Magyarországon évente mintegy tízezer esetben jelentenek be gyerekeltűnést a rendőrségen. Közel egy százalékuk soha nem kerül elő.

Az eltűnés oka sokféle lehet, szerencsére kisebb mértékben az elrablás, ám szökés közben hatványozódik az áldozattá válás kockázata. Az Eltűnt Gyerekek Világnapja alkalmából megrendezett 1000 Lámpás Éjszakája azokra a gyerekere emlékezik, akik nem tudnak, nem akarnak visszatérni családjukba, akiket a mai napig várnak otthon, vagy akiket senki nem keres.

Sok embernek, aki az otthonról való elszökés mellett dönt, a lelki szemei előtt felrémlik egy élet, ami izgalmasabb, jobb, mint az eddigi. A tizenévesek számára a szökés nehéz, és gyakran hajléktalanok, tolvajok lesznek, vagy akár drogkereskedő , vagy szexuális szolgáltatásokat nyújtó fiatalok válnak belőlük, azért, hogy pénzhez jussanak. Az Amerikai Egyesült Államokban, minden évben, több mint 5.000 tini lesz öngyilkos, lesz betegség vagy akár támadás áldozata.

Az emberek rengeteg ok miatt hajlamosak a szökésre: rossz bánásmód (lehet fizikai, érzelmi, vagy szexuális ), családi gondok, problémák az iskolában vagy a barátokkal. Néhányan a drogok vagy az alkohol következményei miatt mennek el otthonról – akár a saját, akár a családjuk oldaláról. Vannak akik azért mennek el, hogy valaki mással legyenek.

Beszélj a barátoddal arról, hogy mi bántja, és dugjátok össze a fejeteket, hogy közösen kitaláljatok egy jobb – és építőbb jellegű – megoldást. Ugyanebben az időben, beszélj egy felnőttel akiben igazán megbízol, olyan gyorsan, ahogy csak lehetséges, és mondd el neki, hogy a barátod komolyan gondolja a szökést.

Ha nem érzed kényelmesnek, hogy a szüleidnek mondd el, akkor más szülők is képesek lehetnek segíteni, pl. : egy másik rokon, tanár, edző, iskolai tanácsadó, a család orvosa, vagy akár a vallási vezető.

A megbízott felnőtt segíteni tud a barátodnak abban, hogy vannak más megoldások, mint a szökés. Ha a barátod még mindig komolyan gondolja, hogy elhúzza a csíkot, bizonyosodj meg róla, hogy rendelkezik-e valamilyen segélykérő számmal, ahol szükség esetén segítséget kérhet.

Jó tudni!

Naponta legalább 25 ezer eltűnt személyt keresnek az országban, a keresettek között ugyanis igen sok, legalább négy-ötezer a gyerek. A csellengők hívható segélyszáma: +36-1-43-80-858

Aki bármilyen érdemleges információval rendelkezik eltűnt személyekről, hívja a +36 20 262-8917 illetve a +36 1 707-5757 telefonszámot, vagy tegyen bejelentést az ingyenesen hívható +36-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán, vagy a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén!
Írhat az [email protected] e-mail címre is!

Ne titkold el!

Egy utolsó megjegyzés: Ha egy barátod megszökik, vagy csak nem láttad már pár napja, de szerinted ez történt, akkor lépj azonnal! Beszélj egy felnőttel akiben megbízol, és mondd el neki, hogy szerinted a barátod elszökött otthonról. Ne félj információkat megosztani arról, hogy szerinted merre mehetett, ne várj arra, hogy hátha visszajön néhány nap után.

Lehet, hogy az élete múlik a döntéseden – minél hamarabb be van jelentve, annál valószínűbb, hogy épségben megtalálják.

(Ő. B.)