betegség
#Lélek

Ha valamelyik szülőd rákos: mit érezhet a szülő?

2014.01.25.
1 perces olvasási idő

Ha tudod, hogy mit érezhet a szülőd, akkor neked is sokkal egyszerűbb és könnyebb kitalálnod, hogy mivel segíthetnél neki – vagy legalább megérteni, hogy mi mindenen megy keresztül. Valószínűleg meglep, hogy nagyon sok hasonló érzés kavarog mindkettőtökben.

„Az anyukámnak az összes haja kihullott a kemoterápia után. Elkezdett kalapokat hordani. Az emberek megbámultak minket. Teljesen rosszul éreztem magamat miatta, de szégyelltem vele lenni. Aztán egyszer csak anya megkérdezte Fontos, hogy segíts a szüleidnek megbirkózni a nehézségekkel. tőlem, hogy mit gondolok. Miután mindent megbeszéltem vele, elmondta, hogy nem az új kinézete miatt változott meg, hanem egyszerűen attól a boldogságtól, hogy életben lehet. Most már úgy tekintek az édesanyámra, mint egy nagyon bátor nőre. És nem érdekel, hogy ki bámul meg minket.”
Móni, 16 éves

Szomorúság vagy depresszió

A rákos betegek gyakran nem tudják azokat a tevékenységeket folytatni, amiket addig csináltak, és amelyek életük igen fontos részét képezték. Hiányoznak nekik ezek a dolgok, a barátaik. A szomorúság és a levertség akár a depresszió fokozatáig is kiterjedhet, amit már orvosnak kell kezelnie.

Félelem

A szülőd valószínűleg fél attól, hogy a rák hogyan fogja megváltoztatni a saját, illetve a családja életét. Az is lehet, hogy fél a kezeléstől, és attól, hogy meghalhat.

Nyugtalanság

A szülőd nagyon sok minden miatt aggódhat. Az anyukád vagy apukád ideges lehet a munka vagy a számlák miatt. Azért is lehet nyugtalan, hogy máshogyan néz ki a kezelés miatt. Emellett valószínűleg azért is nagyon aggódik, hogy te hogyan érzel.

Harag

A rákkezelésen és a mellékhatásain nehéz átesni. A harag gyakran olyan érzelmek miatt fakad, amiket egyébként nehéz kimutatni (ilyen a rettegés vagy a frusztráció). Hidd el, a szülőd a betegségre mérges, és nem rád!

Magány

A rákos betegek gyakran nagyon magányosan, másoktól távol érzik magukat. Úgy találhatják, hogy a barátaiknak nagyon nehéz feldolgozniuk az ő betegségüket, és emiatt nem látogatják meg. Az is lehet, hogy annyira rosszul vannak a kezelésektől, hogy nem tudnak részt venni azokban a tevékenységekben, amiket régebben élveztek. Azt is érezhetik, hogy senki sem érti, min is mennek éppen keresztül.

Remény

A szülődnek nagyon sok oka van arra, hogy reménykedjen. Emberek milliói küzdték már le sikeresen a rákot, és élnek közöttünk. A szülőd esélyei, hogy túlélje a rákot, sokkal jobbak, mint bármikor ezelőtt.

Mindezek az érzések teljesen normálisak a rákos betegeknél.

(Gy.A., cancer.gov)