gyász
#Lélek

Hogyan lehet megbirkózni egy kisállat elvesztésével?

2023.11.08.
1 perces olvasási idő

Teljesen normális, ha szomorúnak, sőt összetörtnek érzed magad, ha elveszíted kis kedvenced. A házi állatok ugyanis a család tagjai, így érthető a reakciód. De hogyan birkózz meg a helyzettel?

Honnan tudhatom, hogy normális, amit érzek?

Vannak, akik azonnal szomorúnak érzik magukat, mások pedig csak később. A bánat vagy szomorúság, amelyet akkor érzel, amikor elveszítesz egy közeli háziállatot, bonyolult lehet. Emellett mindenki máshogy dolgozza fel a veszteséget. Magányosnak érezheted magad, amikor kedvenced már nincs a közelben, vagy dühös lehetsz, ha hirtelen meghal. A reakciód sok mindentől függ, például attól, hogy mennyi ideig élt, hogyan halt meg, és attól is, hogy mások hogyan reagálnak. Lehet, hogy egyesek nem értik, miért vagy ideges, és bántó dolgokat mondanak, például: „Ez csak egy állat” vagy „Miért vagy ilyen ideges – szerezhetsz másik háziállatot”. Próbáld figyelmen kívül hagyni ezeket a megjegyzéseket, és ne feledd, hogy a veszteséged nagyon is valós, és időbe telik a gyógyulás.

Hogyan léphetek túl a szomorúságon, amit érzek?

Mielőtt „tovább lépsz”, hagyj időt magadnak, hogy megéld az érzéseidet. Előfordulhat, hogy egy ideig elveszel a saját gondolataidban, mert nehéz lehet másra gondolni kedvenced elvesztésén kívül. Addig is étkezz egészségesen és aludj eleget, beszélj olyan emberekkel, akik megértik, min mész keresztül. Sok tinédzser, aki elveszíti házi kedvencét, hasznosnak találja, ha leírja érzéseit egy naplóban, képeket rajzol kedvencéről, készít egy kiskönyvet, beszélget egy közeli barátjával és/vagy egy kis kertet hoz létre otthonában vagy a környékén, hogy tiszteletben tartsa kis kedvence emlékét. Mindezek a tevékenységek segíthetnek a lelki gyógyulásban.

Honnan tudhatom, hogy fel kell keresnem egy szakembert?

Normális, ha néhány napig, hétig szomorúnak érzed magát. Ha azonban úgy érzed, hogy a szomorúság nem enyhül, és nehezen tudsz visszatérni a megszokott rutinba, érdemes beszélned egy tanácsadóval vagy terapeutával. Ezek olyan szakemberek, akiket arra képeztek ki, hogy segítsenek a gyászoló embereknek megtanulni a gyász leküzdésének módjait.

Honnan tudhatom, hogy itt az ideje az új háziállatnak?

Sok tényezőtől függ, hogy mikor állsz készen egy újabb kedvencre. A legjobb, ha legalább pár hónapot várunk, mielőtt hazahoznánk egy új kedvencet. Nagyon fontos, hogy minden családtag elgyászolja a háziállat elvesztését. Amikor úgy érzed, itt az idő, próbálj meg nyíltan beszélgetni a szüleiddel és a testvéreiddel arról, hogy készen állsz egy újabb kisállatra. Ha nem tudtok megállapodni, készíts egy tervet, miért érzed úgy, hogy szükséged van erre, és néhány hét múlva ismét üljetek le beszélgetni a témáról.

(KamaszPanasz - youngmenshealthsite.org)

Kapcsolódó címkék

halál