halál
#Lélek

Hogyan fejezd ki részvétedet a barátodnak?

2023.08.17.
2 perces olvasási idő

Egy szülő elvesztése borzasztó, ezért légy együttérző, mikor egy barátodnak kell ezt átélnie. Ha még sosem mentél keresztül hasonlón, ne csinálj úgy, mintha értenéd a helyzetet. De attól még lehetsz megértő és figyelmes: vegyél részt a temetésen (ha barátok is mehetnek), és mondj néhány kedves szót minden családtagnak, hogy éreztesd a törődésedet.

Látogasd meg vagy hívd fel!

Ne hagyd, hogy túl sok idő teljen el a barátod szülőjének halála után anélkül, hogy nem látogattad volna meg vagy hívtad volna fel őt. Ha jó barátok vagytok, menj el hozzá. Ha csupán ismerősök vagy haverok vagytok, egy hívás is elég lehet. Mindegy, hogy mit csinálsz, legyél rövid, de biztosítsd a barátodat arról, hogy szívesen meghallgatod, amikor készen áll rá.

Részvét

Fontos eljuttatnod a részvétnyilvánításodat a gyászoló barátodnak. Vannak bizonyos dolgok, amiket fontos belefogalmazni egy részvétnyilvánításba: kezdd visszaigazolással, fejezd ki együttérzésedet, és ajánld fel a segítségedet – még ha csupán meghallgatásról lenne is szó.

Néhány példa:

  • Sajnálattal hallok szeretted elvesztéséről. Ha úgy érzed, hogy szeretnél beszélgetni valakivel, biztosíthatlak, jó hallgatóság vagyok.
  • Megszakad a szívem attól, hogy elvesztetted a szerettedet. Csodálatos szülő volt, és példát mutatott nekünk, akik közben felnőttünk mellette. Nagyon sokat tanulhattam tőle, és mindig emlékezni fogok a bölcsességére. Hamarosan felhívlak, hogy érdeklődjek, hogy van-e valami, amiben segíthetek.
  • Részvétem a szülőd elvesztéséért. Ő olyan sok mindent megtett másokért, hogy mindnyájan érezzük halálának súlyát. Ha bármiben szükséged lenne segítségre, csak szólj nekem.

Segítség

Ajánld fel a segítségedet a mindennapi terheknél vagy bármi másnál, amit megtehetsz annak érdekében, hogy enyhíts barátod helyzetén. Akár a temetési előkészületeknél is segíthetsz.

Dolgok, amiket megtehetnél:

  • Vigyázz a barátod kisebb testvéreire!
  • Vigyél ételt!
  • Intézkedj, hogy a vidéki rokonok és ismerősök is eljöjjenek a temetésre! Ha van nálatok egy szabad szoba, akár még azt is felajánlhatod szállásként valamelyikőjüknek.

A temetésen

Mindenképpen biztosítsd a barátodat arról, hogy bármikor meghallgatod. Mindazonáltal szüksége lesz személyes térre és néhány hétre a csöndes gyászhoz. Ezután bátorítsd őt valamilyen normális időtöltésre, hogy visszazökkenjen. A barátod még valószínűleg mély gyászban lesz, de ez segíthet neki újra megszokni a mindennapi rutint.

Mit ne csinálj

Próbáld meg figyelni a barátod reakcióit, és ha bármikor döbbent tekintetet tapasztalsz, fejezd be azt, amit éppen csinálsz. Tehát:

  • Ne említsd meg azokat az általad ismert személyeket, akik szintén elvesztették az szülőjüket! Talán azt gondolnád, hogy segít a barátodnak, ha tudja, hogy nem csak ő küzd ezzel a problémával – de meg van az esély arra is, hogy ez csak ront a helyzeten.
  • Ne mondj rossz dolgokat a barátod szerettéről! Még ha rossz is volt a kapcsolata a szülőjével, nem ilyenkor kell erről beszélni.
  • Ne kerüld a barátodat! Talán kényelmetlenül érzed magad olyannal, aki ekkora traumán esett át, de meg kell birkóznod vele. A barátodnak szüksége van rád.
  • Ne mondd meg a barátodnak, hogy mit kéne és mit nem kéne tennie! Ami valakinél beválik, nem biztos, hogy másnál is működik.

(KamaszPanasz - B.Cs)