allergia
#Zöldövezet

Kutyatartás és allergia

2023.09.07.
1 perces olvasási idő

Minden háziállat a bundájával apró molekulákat szór szét a levegőben, amiket allergéneknek nevezünk. Valójában nem számít, milyen rövid vagy hosszú a szőrük, sőt az sem, hogy milyen fajtájúak, hiszen mindegyikük okozhat allergiás tüneteket az arra érzékenyeknél.

A szőrzet hosszúsága nem kérdés

Az emberek nagy többsége az elhullajtott szőrről gondolja azt, hogy továbbítja a háziállatok allergénjeit. Ám nem a szőrzet mennyisége a mérvadó, inkább az, hogy néhány ember érzékenyebb az allergénekre, mint mások.

Létezik azonban néhány fajta, amelyet a kutyaszőrre allergiás emberek - a kedvező tapasztalataik miatt - előnyben részesítenek, mert e típusú ebeknek nem hullik az alsószőrzetük. Ilyen például: bedlington terrier, bichon frise, kínai meztelen kutya, ír vizi spániel, kerry blue terrier, matese, pudli, portugál vizikutya, schnauzer, könnyű szőrzetű wheaten terrier, mexikói kopasz kutya.

A rövid szőrzetű kutyákban valóban kevesebb az allergén?

Egy tanulmány szerint, melyben 288 kutya, azon belül 8 fajta vett részt, csak a labrador retrieverről bizonyosodott be, hogy szignifikánsan kevesebb allergént szór a levegőbe a többi fajtához képest. A legtöbb allergént kibocsátók: a pudlik és a yorkshire terrierek.

Egyén vagy fajta?

A korpásodásra hajlamos kutyák több allergént juttatnak a levegőbe. A fajtiszta kutyák sokkal valószínűbben szenvednek örökletes korpásodási problémákkal, ideértve a cocker spánielt, a springer spánielt, basset hound-ot, a fehér terriereket, a labradort és a golden retrievert, valamint a német juhászt.

Poratkák a kutyák környezetében

Ha folyamatosan tüsszögsz, az nem csak a kutya miatt lehet. A poratkák - a fő allergén források - például ott boldogulnak a legjobban, ahol a kutyád a legtöbb időt tölti. Bizonyos tanulmányok azt javasolják, hogy az egy évesnél öregebb kutya fekhelyét cseréld ki, különösen akkor, ha a házadban nincs központi szellőztető rendszer, vagy ha a kutya fekhelye az alagsorban van.

Az allergia tünetei

A leggyakoribb jelek, amelyek állatszőr allergiára utalnak:

A bőr vagy a vér teszt segíthet leszűkíteni a kört az allergiád okozóját illetően. Ez a vizsgálat jó, mert lehet csak pollenre vagy a kutyán lévő penészre és nem magára a kutyára vagy allergiás. Viszont még a teszt sem lehet perdöntő.

5 mód arra, hogyan szüntessük meg a háziállat allergiánkat

Sokszor annak ellenére is tartunk háziállatot, hogy van, aki allergiás a családban. A családok kb. 25%-a tart valamilyen háziállatot. Ha házi kedvenced tüsszögést okoz, akkor tedd a következőket:

  • tartsd a háziállataidat a hálószobán kívül!
  • játssz velük a szabadban!
  • moss kezet!
  • fürdesd meg a kedvencedet hetente!
  • szabadulj meg a kárpitoktól és a szőnyegektől!

(KamaszPanasz - MMA)