civilizáció
#Testi problémák

Átalakítja testünket a civilizáció

2015.04.14.
2 perces olvasási idő

Egyre magasabbra növünk, és egyre kevésbé vagyunk agresszívak. Az intelligenciánk viszont hanyatlásnak indult - ezt köszönhetjük a civilizációnak. A kék szem és a fehér bőr is új jelenség.

Növekvő és hanyatló intelligencia

Az intelligencia mérése az 1930-as években kezdődött, és az évek előrehaladtával, a tudósok meglepő felfedezést tettek. Az átlagos teszteredmények ugyanis folyamatosan javultak, ezért, hogy az átlagot a százas értéken tartsák, folyamatosan nehezíteni kellett a teszteken. A mostani értékekkel számolva a mérések kezdetén az átlagos intelligencia még csak 80 körül alakult.

Az utóbbi években azonban a jelenség felfedezője, Flynn professzor és más kutatók is arra lettek figyelmesek, hogy a fiatalok körében csökkenni kezdett az intelligenciahányados, amit a számítógépes játékok elterjedésével és a szociális kapcsolatok gyengülésével magyaráztak.

Testmagasság

Az egyik leglátványosabb átalakuláson az emberiség testmagassága ment át. Az 1850-es évek közepén az európai férfiak magassága átlagosan 160-165 cm volt, ma már ez az érték 175-180 cm. Európa legmagasabb nemzete a holland, itt a férfiak közel 25 centivel lettek magasabbak az elmúlt 150 évben. A szakértők egyetértenek abban, hogy a testmagasság növekedése a jobb táplálkozásnak köszönhető.

Kevesebb agresszió, nőies férfiak

A Utah Egyetem kutatásai szerint 50 ezer évvel ezelőtt radikális ütemben kezdett csökkeni az emberiség tesztoszteronszintje, és vele együtt az agresszivitás is, ami alapvető szerepet játszott a modern civilizáció kialakulásában. Megjelent az együttműködés és a modern eszközhasználat, és ezzel együtt a fejlődés is.

Ami egykor örvendetes volt, ma már ijesztő szintre lépett. A férfiak tesztoszteronszintje az utóbbi évtizedekben évente 1%-kal csökken. Azaz egyre inkább elnőiesednek a férfiak, ami már a termékenységet is rontja. Az okok összetettek, az elhízás, a stressz, és a környezeti ártalmak együttesen felelősek a tesztoszteronszint csökkenéséért.

A fehér bőr

Európában természetesnek vesszük a fehér bőrszínt, pedig evolúciós léptékben ez egy hatalmas újdonság. A legújabb kutatások szerint a fehér bőrszín nagyjából 10-15 ezer éve kezdett kialakulni, és még néhány ezer éve is terjedőben volt az ezért felelős gén.

A világos bőrszín a magasabb szélességi körökön, ahol kevesebb a napsütés, rendkívül fontos volt a túléléshez. A fehér bőr ugyanis több D-vitamint termel, ami számos evolúciós előnyt biztosított, így például csökkentette a gyermekhalandóságot is.

Kék szem

szem

A világ első ismert kék szemű embere alig hétezer éves. A Nature magazin beszámolója szerint a spanyolországi leletben genetikusok bukkantak a kék szem létrejöttéért felelős DNS-re. A kutatók azt is megállapították, hogy a világ első kék szemű embere sötét bőrű volt. A feltételezések szerint a kék szem elsőként tízezer éve jelenhetett meg a Fekete-tenger környékén élő emberek körében.

Laktózérzékenység – evolúció most

Az emberek döntő része sokáig képtelen volt a tejben lévő cukorfélét, a laktózt lebontani. A mezőgazdasági forradalom kibontakozásával, a tej megjelenésével ez azonban kulcsfontosságúvá vált. Mintegy tízezer éve megjelent egy új mutáció, amely hatására a szervezet képessé vált a tejfogyasztásra. Ez azonban nem jutott el mindenhová.

Míg a nyugati társadalmakban a laktózérzékenység alig van jelen, Afrikában a lakosság döntő része képtelen feldolgozni a laktózt. Európa déli államaiban is magasabb a laktózérzékenység, ezért is népszerű itt a sajtfogyasztás, a tejjel szemben.

www.egeszsegmagazin.com