futás
#Mozgás

Biztonsági tippek a hidegben futáshoz

2023.10.27.
2 perces olvasási idő

A hidegebb időjárás és a rövidebb napos órák nem jelentik azt, hogy be kéne fagyasztani a futást. Sőt, a hideg időben történő futás elűzi a téli depressziót, energiával tölt fel, illetve garantálja, hogy jó formában kezdd majd a fürdőruha szezont.

Amennyiben erős szél fúj, az könnyen áthatolhat a ruházaton, eltávolítva onnan a szigetelőrétegként jelen lévő meleg levegőt. Emellett pedig a mozgásod által keletkezett légáramlat is erősíti annak hatását. Szélmentes időben -15 fokig nyugodtan lehet kint futni, ám szelesebb időben, vagy nagyobb hidegben válaszd inkább a futópadot.

Védd a kezeidet és a lábaidat

A test hőleadásának mintegy 30 százaléka a kezeinken és lábainkon keresztül történik. Enyhébb napokon használj futókesztyűt, a hidegebbeken pedig egyujjas kesztyűt, ahol az ujjak is melegítik egymást. Emellett használhatsz kesztyűbe dugható melegítő párnát is. Léteznek speciális, varrás nélküli futózoknik, amelyek remekül beválnak a vízhólyagok ellen! A téli futáshoz ajánlott a dupla rétegű, hőszabályozós változat, de figyelj arra, hogy még így is jusson elegendő hely a cipőben a lábujjainak!

Öltözz rétegesen

A legalsó, közvetlenül a testtel érintkező réteg legyen vékony, szintetikus anyagból (pl. polypropylénből) készült trikó, mely elvezeti a nedvességet. Kerüld a pamut pólót, mely magába szívja a nedvességet!

Ha megállsz futás közben, a pamut párolgással azonnal elkezdi a hőelvonást ami kihűléshez, megfázáshoz vezethet. A külső réteg legyen lélegző anyag, mely véd a széltől és csapadéktól, miközben kiengedi a fölösleges párát és hőt, ezzel egyszerre védve a túlmelegedéstől és lehűléstől. Amennyiben nagyon hideg van, szükséged lesz még egy középső, polár rétegre is.

A futónadrág legyen vastagabb, amire esetleg még egy rövid nadrágot is húzhat a megfelelő hőtartás érdekében. A jó futónadrág térdhajlatnál vékonyabb, rugalmasabb anyagból van, míg a térdnél vagy a combrésznél vastagabb és hőtartóbb.

A téli futócipők melegebbek, vízállóbbak, és bordázottabb a talpuk, a csúszásveszély csökkentése érdekében. Vannak speciális futócipők is, melyek lecsavarozható csúszásgátló szegecsekkel rendelkeznek.

Kerüld a túlöltözést

Amint mozogni kezdesz, bemelegszel, így az az ideális, ha úgy öltözöl fel, hogy amikor kimész a szabadba, még kissé fázol és 5-10 perc bemelegítő futás után érzed kellemesen magad.

Ne feledd a sapkát

A hőleadás kb. 40 százaléka a fejen át történik, ezért a sapka különösen fontos védelmet jelent. Nagy hidegben, illetve hosszabb távú futásnál érdemes pótsapkát vinni, illetve ajánlott az arcmaszk használata.

Ez melegíti a belélegzett levegőt és védi az arcot is a fagyástól. Ma már lehet kapni olyan téli futósapkákat is, mely elvezeti a fejről az izzadságot.

Előzd meg a fagyási sérüléseket

Nagyon hideg időben fokozottan figyelj az ujjaidra, lábujjaidra, füleidre és az orrodra! Ha úgy érzed, fagyás fenyegeti ezeket, menj meleg helyre és fokozatosan melegítsd fel azokat! Ha az érzéketlenség nem múlik, menj orvoshoz!

Bemelegítés

A hideg ellenére is szükség van a megfelelő bemelegítésre a sportsérülések elkerülése érdekében. Ne feledd, hogy télen az izmok merevebbek, lassabban melegszenek be.

Egyeztess az orvossal

A hideg időben való futás mellkasi fájdalmat és asztmás rohamot válthat ki az arra hajlamosaknál. Mielőtt a téli futás mellett döntesz, méresd fel orvosoddal általános egészségügyi állapotodat!

(Webbeteg)