változtat
#Lélek

Változtasd meg az életed!

2013.12.28.
2 perces olvasási idő

Unod már, hogy úgy érzed, a „vesztesek” között vagy? Szeretnél változtatni rajta? Úgy érzed, hogy neked semmi sem sikerül? Hogyan irányíthatod sorsodat?

A döntés

Itt az újév, és itt a lehetőség, hogy egy egész évet valami új gondolattal kezdj. A változásra minden időpont alkalmas, nem szükséges csak az újévi fogadalmakhoz kötni, bármikor megteheted. Talán hihetetlen számodra, de leginkább rajtad múlik álmaid elérése. Ha nem akarod, hogy úgy érzed, vesztes vagy, akkor te tehetsz ellene a legtöbbet.

Kamasz lányKeress egy reális képet, akivé válhatsz! Döntsd el, hogy te mit szeretnél elérni, és írd le, rajzold le, fogalmazd meg pontosan mire vágysz. Lehet, hogy nem holnap, holnapután vagy jövőre fogod elérni céljaidat, de egy nap csak azon kapod megad, hogy teljesültek álmaid. Hajlandó vagy dolgozni azon, hogy másképpen érezd magad?

Gondolataink

Egy korábbi KamaszPanasz történet a gondolat erejéről ír. Egy fiatal lány fogalmazta meg, aki egy rossz élmény hatására rájött, hogy ő az, aki a legtöbbet tehet körülményei megváltoztatására. Teljes egészében igaza van.

Gondolataink megszabják azt, ahogy a világot és magunkat észleljük. Például a töri tanár lebetegszik, ezért elmarad a témazáró dolgozat. Bár valószínű, hogy ennek a többség örül, vannak olyanok is, akik sajnálják, mert készültek, lehetőségük lett volna végre javításra vagy nagyon szorongnak és már szerettek volna túlesni a nehézségeken. Mindenkivel ugyanaz történt, mégis néhányan máshogyan élik át a helyzetet, mint a többiek. Az élet minden terültén megjelenik ez a különbség.

Azon nem tudsz változtatni, hogy mások hogyan gondolkodnak, mit tesznek, de a saját hozzáállásodon tudsz változtatni. A pozitív gondolkodás nem egyszerű, sokkal könnyebb mindennek a negatív oldalát látni. Churchill szerint a pesszimista ember minden lehetőségben a nehézséget látja meg, míg az optimista a lehetőséget látja minden nehézségben.

Bár „vesztesnek” hiszed magad, tudsz azért tenni, hogy a saját magadról alkotott képet megváltoztasd. Képzeld el magad a nyertes pozícióban. Ha azon kapod magad, hogy gondolataidban lekicsinyled saját magadat, azonnal változtass azon! „Nem vagyok rá képes.” – helyett mondd azt magadnak, hogy „tartok a jövőtől, de ha meg sem próbálom, az a kudarc.” A hibázásoktól félünk, hiszen, ha a dolgozatokban hibázunk egyet, akkor pontot vagy jegyet vonhatnak le. De ha nem is írunk semmit a dolgozatba, akkor biztos a kudarc.

A körülmények

Gyakran abba a hibába esünk, hogy körülményeinkre hivatkozva nem teszünk semmit. „Józsi mindig ötöst kap matekból, mert őt csípi a tanár, én sohasem kapok ötöst, utál a tanár, mindig végigdumálom az óráját…” A kifogások csak arra jók, hogy céljaink útjában álljanak. Egy férfit elbocsátottak állásából, mert nem bizonyult elég kreatívnak, nem voltak önálló ötletei. Később ennek a férfinak, Walt Disney-nek világszerte ismertté vált munkássága. Megszületett volna a Micky egér, ha akkor Walt Disney azt mondja, hogy nem hittek bennem, akkor biztosan nem is tudom megcsinálni? A legtöbb erő önmagunkban rejlik álmaink eléréséért.

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi pszichológus)