vagdosás
#Lélek

A kamaszok és az önbántalmazás

2015.02.20.
2 perces olvasási idő

Egyre gyakoribb az egyes tinik esetében, hogy képtelenek megbirkózni a mindennapok okozta nehézségekkel. A helyzetüket ronthatja a rossz családi háttér, iskolai és magánéleti problémák által felgyülemlett stressz.

Ehhez társulhat még egy érzelmi labilitás és már benne is vannak egy ördögi körben, ahonnan nagyon nehéz kitörni. A problémáktól sarokba szorított gyerekek pedig képesek igen bizarr módon enyhíteni szenvedéseiken: néha vagy akár rendszeresen is kárt tesznek önmagukban, a fájdalom és a sérülés látványa okozta sokk levezeti a feszültséget. Azonban úgy, mint a drog vagy alkohol, a pillanatnyi enyhülés árnyékában, sokkal nagyobb bajok forrásává válik.

Sokféle formája lehet az önbántalmazásnak: vágás, szúrás, égetés, ütés, hajtépés. Van, aki csak néha és van olyan, aki rendszeresen, mint valamiféle rituálét végzi. Van, hogy tudatosan, de leginkább a pillanat hevében, más megoldást nem látva tesznek kárt önmagukban a fiatalok. A kiváltó tényezők pedig többnyire: szorongás, stressz, kétségbeesés. A problémák ilyen módon történő kezelése veszélyes és káros az egészségre, fizikailag és mentálisan is.

Stressz és önbántalmazás

Szinte mindenki megtapasztalja a stresszt, de nem mindegy hogy, ki hogyan éli meg. Különféle érzelmi megnyilvánulásai vannak: idegesség, nyugtalanság, szomorúság, frusztráció és harag. A nap során felgyülemlett érzelmek és indulatok okai sokfélék lehetnek: veszekedés baráttal, valamilyen traumatikus hatás (baleset), vagy vizsgára készülés, ezek másként és eltérő mértékben hatnak az egyes emberekre.

Minél több negatív behatás éri (érte fiatalabb korában) az adott személyt, annál kisebb a tolerancia küszöbe (amit más még elvisel, az ő számára az már végzetes). Gyakran gyerekkori traumák, agresszív szülők, elnyomás áll a háttérben, ezek mind későbbi kiváltó okai lehetnek a fiatal rossz stressz kezelésének, önmaga ellen való fordulásának. Általában a fiatal lányok gyakrabban folyamodnak ehhez a rossz megoldáshoz, mint a fiúk (a tini fiúk eleve mozgalmasabb életet élnek, könnyebben kiadják a stresszt, akár az egymás közötti erőfitogtatás révén is).

Azonban normális úton is levezethető a felgyülemlett stressz: edzés, játszás valamilyen hangszeren, meditáció, gyakori beszélgetés egy megbízható személlyel, valamilyen kedvtelt társas elfoglaltság. A káros és veszélyes megoldások pedig: drog, dohányzás, alkohol, önbántalmazás. A pszichológusok kimutatták, hogy saját magunk okozta sérülés/fájdalom hirtelen megszünteti ugyan a feszültséget és a rossz érzéseket, akárcsak a drogok és az alkohol, azonban csak rövid időre és szintúgy veszélyes az egyénre, mint az előzőek. Igen fontos megtanulni a fiataloknak, hogyan kezeljék problémáikat és küzdjék le a stressz okozta szenvedést, biztonságos és helyes módszerek révén.

A testékszerek (piercing) az önkínzás egyfajta formái lennének?

A legfőbb különbség, hogy a piercing, tetoválás és hasonlók az egyéni önkifejezés eszközei, leginkább pozitív tartalommal párosulva, ezzel ellentétben az önbántalmazás a negatív érzelmektől való megszabadulást szolgálja.

Az önkínzás fájdalmas?

Többnyire az elkövetés pillanatában nem az, de utána bizony fájnak a sérüléseik, melyeket amennyire lehet, eltitkolnak mások elöl. Fontos, ha észreveszik valakin, hogy hasonlót cselekszik nem szabad kinevetni vagy megvetni miatta, az ilyen tinédzser segítségre szorul.

Az önbántalmazás hasonló az öngyilkossághoz?

Fontos megérteni, hogy a magukban kárt tevők nem elmebajosak és nem figyelemfelkeltés a céljuk. Egyszerűen a rossz utat választották problémáiknak kezelésére. Pontosan az ellenkezőjét akarják, mint az öngyilkosok, a kiutat keresik, hogy túléljenek egy rossz napot. Azonban nem szabad alulértékelni a helyzetet, mert akaratukon kívül is súlyos kárt tehetnek önmagukban, mindenképp segítséget kell kérniük megbízható személytől.

Megelőzhető az önkínzás?

A saját magát bántalmazó személy nem biztos, hogy tud magán segíteni, vagy abbahagyni ezt a fajta megoldást problémáira. De megfelelő személy (szakértő orvos, pszichológus), vagy terápiás csoportfoglalkozás segíthet elnyomni az ingert. A közösségi támogatás szintén fontos, mert ezek az egyének kiszakadva, elszigetelve érzik magukat és ez csak erősíti a rossz érzéseiket. Minden egyes tinire, egyénre szabott terápiát érdemes alkalmazni, mert minden ember egyedi.

Tehát fontos, hogy ha problémáid vannak, azt oszd meg másokkal, ne tégy kárt önmagadban, mert az nem megoldás. Kérj segítséget egy megbízható személytől (barát, testvér, szülő, tanár vagy hozzád közel álló felnőtt). Ugyanígy, ha észreveszed valakin, hogy rossz módszert választott a stressz kezelésre, ne hagyd segítségnyújtás nélkül.

(N. L.)