stressz
#Lélek

9 lépés a Burn-out szindróma megelőzéséhez

2016.02.20.
2 perces olvasási idő

Te hogyan birkózol meg a stresszel? A Burn-out fokozatosan alakul ki egy hosszabb időtartamú, nem enyhülő stresszes életszakaszt követően. Ráadásul úgy, hogy talán észre sem veszed.

A stressznek nem kell automatikusan Burn-outhoz vezetnie

Csak azért, mert feszültek a mindennapjaid, nem jelenti azt, hogy elkerülhetetlenül összeroskadsz a fáradtságtól, az apátiától, a lelki egyensúlyod elvesztésétől és a reménytelenségtől, amit a Burn-out magában foglal.

Az odafigyelés döntő fontosságú a megelőzés érdekében. Itt van néhány egyszerű stratégia, ami segíthet a stressz levezetésében, elkerülve a kiégést.

1. Tedd azt, amit szeretsz

Válassz olyan tantárgyat fakultációként, amit szeretsz. Ha nincs ilyen, akkor nézz egy olyan hobbi után, amiben örömödet lelheted. Ne hagyd, hogy a szüleid rád erőltessék saját akaratukat, mert attól te nem leszel boldogabb. A lehetőségek határtalanok. Az élet túl rövid ahhoz, hogy valami olyannal foglakozz, amit nem kedvelsz.

2. Irányítsd gondolataidat

Néha a gondolataink egy kicsit őrült irányba terelődhetnek a fejünkben. Ha nincs meg minden tény egy-egy dologgal kapcsolatban, akkor hajlamosak vagyunk kombinálni, történeteket gyártani. "Nem hívott, mert biztos mással van együtt." - Ismerős? Még roszabb, hogy ezek az agyalások és kitalált történetek a legtöbbször negatívumra épülnek. Nem szabad! Meg kell tanulni elterelni a gondolatainkat pozitív irányba. Ezek a képességek tanulhatók, csak egy kis gyakorlat kell hozzá.

stressz

3. Építsd ki a belső körödet

Mindezt tedd azokkal, akikről tudod, hogy tűzbe mennének érted, akik feltétel nélkül szeretnek. Tápláld ezeket a kapcsolatokat. Vedd körbe magad pozitív emberekkel, akiket igazából érdekel, hogy mi van veled, és a legjobbat szeretnék neked. Beszélj legalább egy emberrel a belső körödből, minden nap.

4. Vedd irányításod alá az egészségedet

Mindannyian tudjuk, hogy az egészséges étkezés és a mozgás, hatalmas változást eredményzhet közérzetünkben. Próbálj meg többször egészségtudatos döntéseket hozni.

5. Relaxálj néhány percet minden nap

A legjobb ötletek akkor jönnek amikor csendes, nyugodt vagy. Sajnos legtöbbünkkel ez nem történik meg túl gyakran, mert sokan hajlamosak vagyunk állandóan stresszelni, izegni-mozogni és azon gondolkodni, hogy mit kellene most éppen csinálnunk. Próbáld meg fejleszteni a relaxációs készségedet!

6. Használd a kreatív képzelőerődet

Milyen csodálatos is az elménk. Higgy a jó döntéshozó készségedben, és oldd meg a problémákat kreatívan. Sokkal kreatívabb vagy, mint azt eddig gondoltad.

7. Csökkentsd a rendetlenséget

Tényleg szükségünk van minden dologra, amivel körbevesszük magunkat? A dolgaidnak a szimpla rendben- és tisztán tartása több stresszt visz bele a mindennapokba. Itt egy egyszerű megoldás: ha veszel valami újat, szabadulj meg valami régitől.

8. Változtasd meg a nézőpontodat

Úgy tűnik, hajlamosak vagyunk arra fókuszálni, amink nincsen, miközben nem értékeljük azt, ami ott van a szemünk előtt. Gyakorold a köszönetnyilvánítást minden nap. Biztos, hogy van legalább 2-3 olyan pozitívum a mindennapjaidban is, amiért hálás lehetsz!

9. Fogadd el, ami megváltoztathatatlan

Értsd meg, hogy a dolgok nem mindig úgy történnek, ahogyan mi azt előre megtervezzük. Ha elvárod, hogy az életben minden úgy menjen, ahogy te szeretnéd, akkor hamar csalódni fogsz. Választhatod a siránkozást és panaszkodást, de minden, amit teszel csak a saját szenvedésed erősíti. Nem változtadhatod meg, amit az élet szelei az utadba sodornak, de megváltoztathatod a reakciódat.

Persze vannak olyan napok, amikor nehéz mindezeket betartani, de akkor emlékeztesd magadat, hogy holnap egy új nap jön, egy tiszta lappal. Szóval csak kezdd újra az elejéről. Még szerencse, hogy nem kell tökéletesnek lennünk. A könyv lapjait mi írjuk, a fejezeteket az élet. A fejezetek hangulata mégis csak a benne rejlő lapokon múlik, nem igaz?

(KamaszPanasz, journeytopalmcanyon.com)