daganat
#Lélek

A rákbetegség és az ünnepek

2015.12.23.
3 perces olvasási idő

A rákos betegek és családtagjaik az ünnepek alatt vegyes érzelmekkel küzdenek. Boldogság, aggodalom és nagy érzelmi hullámzások. Sokan nem tudják, hogyan tartsák meg a tradíciókat úgy, hogy közben minden másra is oda kell figyelniük, és megpróbálják problémamentessé tenni az ünnepeket. Pedig az ünnepnek nem az aggodalmakról kellene szólnia.

Íme, néhány gyakori kérdés a rákbetegséggel és az ünnepekkel kapcsolatban.

Hogy kerülhetem el az ájulást és a teljes kimerültséget?

Először is fontos, hogy beszélj az orvosoddal az energiahiányodról vagy bármi egyéb problémádról. Írd össze a kérdéseid, és tedd fel az orvosodnak őket. Az orvosod jól ismer téged és a betegséged is, és hasznos tippeket adhat a rákhoz kötődő kimerültség csökkentésére.

Ahhoz, hogy energikus maradj, próbálj meg apró változásokat belevinni a szokásos ünnepi előkészületekbe. Kérd a családod és a barátaid segítségét (például a takarítás vagy lakásdekorálás is lehet közös móka).

Írd össze, hogy milyen karácsonyi partikra vagy összejövetelekre vagy hivatalos, és válogasd ki azokat, amikre igazán szeretnél menni. Ne erőltesd meg magad, és a legfontosabb, hogy ne félj nemet mondani. Bizonyára mindenki meg fogja érteni, hogy miért nem mész el a bulijába. Hozd ki a legtöbbet az ünnepből, de ne felejts el pihenni sem.

A terápiám befejeződött, és sok esélyem van a gyógyulásra, de a szeretteim még mindig aggódnak értem. Mit tehetek?

Daganatos gyerek a családbanMindenképpen mondd el nekik, hogy aggodalomra semmi okuk. Nyugtasd meg őket, meséld el, hogy mit érzel, hogyan érzed magad. Egy finom tea, egy jó beszélgetés mindig belefér, még az ünnepek idején is. Persze ez nehéz időszak a családtagjaidnak is, hiszen őket is sok érzelmi stressz érte, de ne aggódj, amint látják, hogy jobban vagy, egyre kevésbé fognak ők is aggódni. Csak élvezd az ünnepeket, és relaxálj! Meglátod, mindenki követni fogja a példádat.

Nagyon sokat aggódom a diagnózisom óta, és nem tudom, hogyan relaxáljak

Az aggodalom nagyon gyakori érzés, főleg egy friss diagnózis után. Ám a legfontosabb, hogy pozitív és kitartó maradj. Először tudatosítsd az aggodalmad okát. Miért is aggódsz? Sokakat a kezelés, annak mellékhatásai, illetve a gyógyulási esélyek aggasztanak. Mások számára a betegség általános szorongást von maga után, mely akár pánikrohamhoz is vezethet.

A legfontosabb, hogy amint lehet, szerezz be minél pontosabb és frissebb információkat a diagnózisoddal és a kezelésekkel kapcsolatban. Addig is próbálj meg relaxálni, még akkor is, ha nem is megy könnyen. Hallgass zenét, vagy beszélgess a barátaiddal, esetleg csinálj olyan dolgokat, amiket régóta halogatsz. Meglátod, ha beleveted magad az ünnepi előkészületekbe, és megpróbálod mindenből a legtöbbet kihozni, az aggodalmad is tovaszáll, és pozitívan tekinthetsz a jövőbe. Mindig beszélj valakinek az érzéseidről! Fontos, hogy tudd, érezd, sohasem vagy egyedül!

Most diagnosztizálták nálam a rákot, és csak arra tudok gondolni, hogy mi fog történni velem

A diagnózis után minden kicsit a feje tetejére állhat, a rengeteg időpont, és a sok aggodalom a jövővel kapcsolatban. A legfontosabb, hogy megőrizd a pozitív gondolataid. Fontos tudnod, hogy nem vagy egyedül. Ne félj elmondani, vagy kiadni magadból az érzéseid. Vedd körül magad a szeretteiddel és koncentrálj az ünnepekre. Ne aggódj a jövő miatt! Mindig tekints pozitívan előre, és hidd el minden jobb lesz.

Tavaly meghalt az egyik hozzátartozóm. Hogy tiszteleghetnék az emlékének Karácsonykor?

Bizonyára sok embernek hiányozhat ilyenkor a szerette. Ne féljetek beszélni róla. Gondoljatok olyan dolgokra, amelyeknek örülne (például adomány a nevében egy árvaháznak, vagy egy állat adoptálása egy menhelyről), és közösen fogjatok bele. Ezzel nemcsak az emlékének tisztelegtek, de közelebb hozza egymáshoz a családtagokat is.

Ha úgy érzed, hogy mások társaságában nem szeretsz emlékezni, akkor nyugodtan csináld egyedül. Írj a szeretteidnek egy levelet, vagy gyújts egy gyertyát a nevében. Vezess naplót az érzéseidről, illetve ha van rá lehetőséged, beszéld meg ezeket másokkal.

Az ünnepek alatt rengeteg emberrel fogunk találkozni, hogy készüljünk fel?

Mielőtt bárhova mentek - vendégség, családi összejövetel, szilveszteri buli - írj egy e-mailt, vagy hívd fel a házigazdát és mondd el neki a változást. Sok ember sajnos nem tudja, hogy miként szóljon a beteghez, sokan félnek, hogy esetleg udvariatlanok lesznek vagy rosszat mondanak. A testvéreddel is beszéld meg, hogy hova szeretne menni, hiszen neki sem mindig kényelmes olyan emberek társaságában lenni, akik esetleg kicsit másképp kezelik őt.

Anyukámat rákkal diagnosztizálták, és hamarosan elkezdődnek a kezelések. Hogyan magyarázzuk meg a kistesómnak, hogy az ünnep idén kicsit másmilyen lesz?

A kulcs az őszinteségben rejlik. Próbáljátok meg a lehető legtisztábban és legérthetőbben elmagyarázni a helyzetet. Viszont fontos, hogy a testvéred is elmondhassa, hogy mit érez. Teremtsetek új tradíciókat a régiek helyett.

Ha valamelyik szülőd rákos
Ha az anyukád, az apukád vagy valamelyik hozzád közel álló felnőtt rákos, akkor ez az útmutató segíthet abban, hogy hogyan dolgozd fel azt. Doktorok, ápolónők, szociális munkások, barátok és a család is azon dolgozik, hogy az anyukád vagy az apukád jobban legyen – és ennek a csapatnak TE is a tagja vagy! Útmutató tinik számára

Mi lehet a megfelelő ajándék egy rákos betegnek?

Természetesen bármi, ami hasznos lehet. Egy jó könyv, vagy egy különleges CD egyszerű, de figyelmes ajándék. Törekedj a praktikusságra, ne habozz megkérdezni a szerettedet, hogy mire van szüksége éppen.

Szeretnék valahol önkénteskedni az ünnepek alatt. Hogy kezdjek neki?

Először is mindenképpen böngéssz a neten a helyi szervezetek programjai között. Decemberben rengeteg esemény van, bizonyára találsz olyat, amit szívesen csinálnál. Ellátogathatsz templomokba, vagy idősek otthonába is, biztosan jó szívvel veszik a segítséged.

(KamaszPanasz - Gy. R., forrás cancer.org)