daganat
#Lélek

Ha valamelyik szülőd rákos: útmutató tinik számára

2012.07.18.
2 perces olvasási idő

Ha az anyukádnak, az apukádnak vagy valamelyik hozzád közel álló felnőtt rákos, akkor ez az útmutató segíthet abban, hogy hogyan dolgozd fel azt. Itt elmondjuk, hogy mi segített más tiniknek is végigmenni ezen a nehéz időszakon. Doktorok, ápolónők, szociális munkások, barátok és a család is azon dolgozik, hogy az anyukád vagy az apukád jobban legyen – és ennek a csapatnak TE is a tagja vagy!

Az elkövetkezendő hetek és hónapok alatt rengeteg érzelemmel kell majd megbirkóznod. Egyes napok jobbak lesznek, és minden olyan lesz, mint régen. Más napok nehezebbek lesznek. Mi cikksorozatunkkal szeretnénk segíteni neked felkészülni azokra a dolgokra, amiken lehet, hogy keresztül kell majd menned. Abban is szeretnénk segíteni, hogy hogyan kezelheted jobban a beteg szülővel vagy rokonnal való együttélést.

Az is lehet, hogy majd szeretnéd ezeket az információkat megosztani az anyukáddal, apukáddal vagy testvéreiddel. Lehet, hogy segít neked felhozni valamit, ami amúgy is nyomja a lelkedet. Megkérheted a családtagjaidat, hogy bizonyos részeket olvassatok el együtt, majd beszéljetek róla.

Éppen megtudtad, hogy valamelyik szülődnek rákja van

Nehéz feldolgozni a hírtÉppen csak most tudtad meg, hogy az életedben az egyik legfontosabb szerepet betöltő személy rákos. Hogyan érzed magadat? Ledermedtél, esetleg dühös vagy? Vagy félsz? Az egészet igazságtalannak tartod? Egy dolog biztos – nem érzed jól magadat.

„Már abban a percben tudtam, hogy valami nincsen rendben, amikor beléptem a konyhába. Az anyukám nagyon csendes volt. Majd elmondta nekem, hogy rákos. Azt hittem, hogy el fogok ájulni. Alig bírtam visszatartani a könnyeimet. Annyira meg voltam ijedve… Azonnal a szobámba rohantam és elmondhatatlanul hosszú ideig ültem az ágyamon. Aztán felhívtam a legjobb barátomat és másra már nem is emlékszem…” – Sára, 16 éves

„Nagyon laza, vidám ember voltam. Ám amióta apukámnak rákos, minden apróságon felhúzom magamat. Az osztályfőnököm összeismertetett más gyerekekkel, akik szülei szintén rákosak. Az, hogy találkozhatsz olyanokkal, akik ugyanazon mennek keresztül, mint te, nagyon sokat segíthet.” – Áron, 14 éves.

Most próbálj meg az alábbi tényekre koncentrálni

  • Rengeteg ember túléli a rákot. Csak az Egyesült Államokban jelenleg 12 millió ráktúlélő él. A kutatók szinte napról napra fedezik fel a jobb és újabb módszereket arra, hogyan diagnosztizálhatják és kezelhetik jobban a daganatos megbetegedéseket. Nagyon hosszú és nehéz időszak következik most az életedben és nagy szükséged lesz a reményre.
  • Nem vagy egyedül. Még ha most úgy is tűnik, hogy a világon senki más sem érez úgy, ahogyan te, akkor sem vagy egyedül. Valamilyen szemszögből igazad van – senki sem érezhet pontosan ugyanúgy, ahogyan te érzel. De érdemes tudnod, hogy rengeteg tininek van rákos szülője. Ha másokkal beszélgetsz erről, akkor te is jobban fogod érezni magadat. Mindig emlékezz rá, hogy nem vagy egyedül!
  • Nem te vagy a hibás. A rák egy olyan betegség, aminek különböző okai vannak, ezek közül sokat még maguk az orvosok sem értenek teljesen. Viszont semmilyen oknak nem lehet köze ahhoz, amit te valaha is tettél, gondoltál vagy mondtál.
  • Az egyensúly fontos. Nagyon sok tini érzi úgy, hogy állandóan azon jár az esze, hogy az anyukája vagy az apukája rákos. Mások megpróbálnak minél kevesebbet gondolni az egészre. Próbálj meg egyensúlyra törekedni – egyszerre aggódhatsz az anyudért vagy apudért, miközben más emberekkel is kapcsolatban maradsz és folytatod azokat a tevékenységeket, amik fontosak számodra.
  • A tudás erő. Minél többet tudsz meg a rákról és a kezelési módszerekről, annál jobban érezheted magadat. Sokszor, amit elképzelsz, az sokkal rosszabb, mint a valóság.

(Gy. A., cancer.gov)