március 15
#Lélek

Egy nemzetbe tartozunk

2019.03.15.
1 perces olvasási idő

Kinek mi jut eszébe március 15-éről? Végeláthatatlannak tűnő beszédek? Kokárda? Ceremónia? Szabadságharc? Csak egy nap, amikor nem kell iskolába menni? Mindenkinek más-más asszociációja támad. Miért fontos ünnepelnünk?

Magyarok vagyunk

Ezek az ünnepek megadják a valahova tartozás érzését is számunkra. Minden népnek és kultúrának megvannak a maga szokásai, amit tiszteletben kell tartani, sajátos rituáléi, ami megadják a közösségi élményt. A szubkultúrák (pl.: emó, punk) is azt az emberi szükségletünket elégítik ki, hogy közösségbe tartozunk. A közösség tagjai biztosan tudják, hogy egy értékeket vallanak, ugyanazon stílus képviselői, a többi tag is hasonlóan látja a világot.március 15.

Például míg a felnőttek hajlamosak csak firkákat látni a házak falain, a buszok ablakain, addig a tag-elők pontosan tudják, hogy ki írta fel. Meg vannak a saját szabályaik, amik a tag-elésre vonatkoznak. Ettől eltérni nem lehet.

A magyarság is hozzá tartozik identitásunkhoz, hozzájárul mindahhoz, akik vagyunk. Ezt hívják nemzeti identitásnak. A kultúra gyarapítja a személyiséget, épít minket, a nyelv által fejlődünk, gondolkodunk és segítségével cselekszünk.

Történelem, hagyományok

Az idősebbek tiszteletét kicsi korunktól kezdve próbálják belénk nevelni, több - kevesebb sikerrel. (A többség, úgy látja, hogy a fiatalok nem tisztelik az idősebbeket, mégis, felnőttként érett és felelősségteljes emberek lesznek. Ez a probléma az ókor óta fenn áll.) Ugyanígy hagyományaink és történelmünk ápolása is a fiatalokra hárul. Miért fontos ez? Azért, mert a rég és távoli múlt történésiben olyan tudás halmozódott fel, amit egy emberöltő alatt nem lehet elsajátítani vagy megtapasztalni. Jól lehet, az érettségizők csaták dátumainak végelláthatatlan sorát látják, nagyokat ásítunk az ünnepségeken. Ugyanakkor ezek a ceremóniák, ismeretek, emlékek tartanak egyben minket itt a Kárpát-medencében és az ország határain kívül.

Mire tanít a szabadságharc?

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc jó példát mutat az új generációnak arról, hogy milyen az, amikor egy nemzet összefog egy nemes és jó célért, amikor nem csak önös érdekekért állunk ki, hanem valami közösért. Ha az egész csoport (nemzet) kiáll önmagáért és egymásért akkor sok mindent elérhet. Az összetartozás nagy erejű élménye energiával és lelkesedéssel tölti fel az embert.

Mit tegyél, ha mégis unod a műsort?

Minden műsorban van valamilyen apró mozzanat, ami felkeltheti az érdeklődésedet. Ha éppen nem tengnek benned a nagy nemzeti öntudat miatt pozitív érzések, nézd a műsort egy kicsit más szemmel: van-e az előadók között barátod, ismerősöd? Figyeld meg őt, hogyan viselkedik, és tiszteld meg a figyelmeddel, hiszen sokat dolgoztak a műsoron. Önző érdekek is vezérelhetnek: a nagyon figyelsz, akkor a történelem leckét sajátítod el, tanulási időt spórolhatsz magadnak.

(Börcsök Gyöngyi, Fotó: MTI)