Főoldal / LÉLEK / Kultúrák közötti különbségek
  2011-09-01

Kultúrák közötti különbségek

Megismerkedsz valakivel, akinek más a bőrszíne, kultúrája, szokása, vallása. A XXI. században ez nem kéne, hogy problémát jelentsen, de mégis, vannak olyan szülök, akik nem nézik jó szemmel az ilyen kapcsolatot.

- hirdetések -

Egyrészt nagyon érdekes az egyes kultúrák közötti különbség, például ételek és szokások terén. Másrészt még mindig vannak olyan emberek, akik nem haladnak a modern korral, az elfogadás eszméjével.

Kulturális sztereotípia

Gyakran előfordul, hogy egy embert, aki más, mint a többi, sztereotípiákkal címkézik fel, amely legtöbbször nem is igaz, csak a pletykából és a rosszindulatból született. Előfordul, hogy a rágalmazó nincs is tudatában, hogy mit mondott. A probléma ott kezdődik, hogy a sztereotipizált embert nem is akarják megismerni, így nem derülnek ki az igazi értékei.

A sztereotípiák gyakran negatívak. Talán te is hallottál sztereotípiákat az ázsiaiakkal, görögökkel, fehérekkel, libanoniakkal, arabokkal, bennszülöttekkel vagy akár a romákkal kapcsolatban:

- szex mániások vagy túlságosan merevek a szexszel kapcsolatban,

- nagyobb vagy kisebb a péniszük,

- nagyobb vagy kisebb a keblük,

- rosszul bánnak a nőkkel,

- erőszakosak, bandákban lógnak, mindig isznak, megszállottjai a pénznek stb.

A sztereotípiát lehet egy embercsoportra is vonatkoztatni, mint egy iskolára vagy külvárosi emberekre. pl.: A lányok ebből az iskolából… Neked van sztereotípiád? Ez befolyásolja, hogy hogyan viselkedsz különböző kultúrájú emberekkel? Ha a válasz igen, gondolkozz el ennek helyességéről is!kultúra

Védd meg a másikat!

Az emberekben még mindig élnek az etnikai hovatartozással együtt járó sztereotípiák, amelyek nem feltétlenül igazak. A különbözőség nem rossz dolog, ezt mondd el a barátaidnak, ha netalán tán ők nem úgy viszonyulnak a tőlük különböző emberhez. Pedig ő is csak ember!

Beszélj a szüleiddel és a családod többi tagjával, ha bármiféle előítéletük lenne a pároddal kapcsolatban! Ismerjétek meg egymás kultúráját, szókásait. Mit szabad és mit nem? Mi az udvarias és mi nem? Hiszen a szülőknek való bemutatkozáskor ezek az információk nagyon hasznosak lehetnek.

Győződj meg róla, hogy a párod jól érzi-e magát a családoddal. Nem feszeng-e? Vagy esetleg a családod megjegyzéseket tesz rá a származása miatt? Finoman beszélj velük, hogy hagyják abba! Hangos vitatkozás és veszekedés, kiabálás helyett üljetek le és higgadtan beszéljétek meg a dolgokat! Tiszteld és fogadd el mások különbözőségét!

Randi különbségek

Vannak olyan közösségek, ahol a családtagoknak, az idősebb tagoknak be kell mutatni a másikat, aki majd eldönti, hogy randizhattok-e vagy sem.

Valahol a házasságot az idősebbek döntik el. A tárgyaláson jelen van a két család idős tagja. A tárgyalást bonyolítja a vallási szertartások és az, hogy ki mennyi hozományt hoz a házasságba. Mindez jó és izgalmas is lehet, ha a megállapodás vége az, amire a pár számít. De ha nem, csalódottság érheti a párt.

Emlékezz!

A kultúránk alakít minket. Nem várhatod el, hogy a párod megváltozzon csak azért, mert te azt szeretnéd, és olyan vallást, kultúrát, szokást vegyen fel, mint te. Helyette próbáljátok megtalálni az arany középutat!

A kultúra bonyolult dolog. Különböző csoportoknak különböző a kultúrája

- nyelvek,

- szokások és hagyományok, beleértve a randizást és a szexet,

- étel,

- politika,

- hiedelmek, vallás,

- illetve oktatás terén.

Természetesen egy kultúrán belül is minden ember más és más, de mindenkiben van valami érték.

(M. T., lovegoodbadugly.com)