karácsony
#Lélek

Találd meg az ünnepi a hangulatot – a családban

2010.12.26.
1 perces olvasási idő

Jó néhányan úgy vannak vele, hogy az ünnepek, az év legrosszabb részét jelentik számukra.

A családi összejövetelek, a gyakori társas esték vagy a véget nem érő vásárlási rohamok nagyon le tudják fárasztani az embert. Tanácsaink megfogadásával nem csak a mindennapi stresszt tudod majd kordában tartani, hanem idővel még örömödet is leled az ünnepekben.

Szállj szembe a problémákkal!

Gondolkozz el azon, hogy milyen helyzetek vagy személyek váltják ki az ünnepi stresszed, majd tudatosan próbáld meg elkerülni ezeket. Ha a nagybátyád az őrületbe kerget, akkor hagyd ki a szilveszteri buliját, inkább csak köszönj be neki az újév első napján. Ha nem akarod az ünnepeket az állandó környezetedbe tölteni, vegyél ki egy szállodai szobát. Valójában több lehetőséged van irányítani az életedet, mint hinnéd!

Nyugodtan kérj segítséget, de légy határozott!

Vedd rá párodat, hogy aggassa ki a díszeket. Kérd meg testvéredet, hogy segítsen a főzésben, vagy az ünnepi vacsora leszervezését vállalja át helyetted. Bátran kérd meg egy barátodat némi szívességre a közös vásárlási körutatok során. Az elképzeléseddel ellentétben, az emberek többsége igenis hajlandó segíteni. Csak egy kis bátorítás kell nekik, hogy miben tudnának a hasznodra lenni.

Ne vesződj az általad irányíthatatlan dolgokkal!

Például, a nagybátyád és édesapád rendszerint vitába szállnak az ünnepi vacsora közben és ez rád nyomasztó hatással van. Azonban ne felejtsd el a korlátaidat. Nem tudod irányítani őket, nem úgy, mint az esemény által kiváltott reakciódat.

Teremtsetek új családi hagyományokat!

Egyes emberek görcsösen ragaszkodnak olyan hagyományok életben tartásához, melyek már csak szenvedést, mintsem örömet okoznának. Ne tartsd meg csak a megszokás miatt ezeket. Kezdj újakat, melyek összhangban vannak a személyiségeddel.

Emlékezz meg egykori szeretteidről!

Az ünnep felidézheti azokat, akik már nincsenek közöttetek. De ahelyett, hogy mindenkin a szomorúság lenne úrrá, tegyél ellene, és vond be családtagjaidat is, hogy aktívan cselekedjetek valamit a megemlékezésükre. Példának okáért, az eltávozott rokon kedvenc éttermében igyatok egyet az ő emlékére.

(Gy.A., webMD.com)