karácsony
#Lélek

5 tipp, hogy az ünnepekre is egészséges maradj!

2010.12.17.
2 perces olvasási idő

Anya a stresszt piheni ki, a gyerekek az utolsó sütin veszekednek, a nagybácsi felköhög, mielőtt ünnepélyesen felszeletelné a pulykát, és a legjobb barátod éppen sms-ekkel bombáz.

A legrosszabb, ha az ünnepi káoszhoz még betegség is társul, ne is említsük a fáradtságot, stresszt és egyéb lehangoló tényezőket. Ám szerencsére te még akkor is egészséges maradhatsz, amikor minden más romokba dől!
Kövesd az alábbi 5 tippet, hogy megvédd a szervezetedet!

1. Vigyázz a fertőzésekkel!

A családi üdvözlőlapok, a repülőterek, az állomások, a bevásárlóközpontok, sőt még a könyvtárak is, ahová az utolsó pillanatban szaladsz vissza a kikölcsönzött könyveiddel – mind tele vannak kórokozókkal! Így a legjobb, ha megvéded magad – adasd be az influenza elleni vakcinát, és nagyon gyakran moss kezet! Az ünnepek során sok mindenen osztoztok, ám a legjobb, ha az alábbi dolgokból egy-egy sajátot tartasz magadnál: villák, kanalak, poharak. Ráadásul az emberek már azelőtt fertőzőek lehetnek, mielőtt még valóban megbetegednének.

2. Étkezz egészségesen!

Az ünnepi ételek általában nagyon magas kalóriatartalmúak, és kicsi a tápanyagtartalmuk, pedig ilyenkor különösen fontos sok vitamint a szervezetedbe juttatnod, hogy a baktériumok ellen is felvehesd a harcot. Éppen ezért fontos, hogy gondoskodj arról, hogy naponta legalább ötször fogyassz gyümölcsöt vagy zöldséget. Emellett válaszd a gyümölcslevet, és kerüld a cukros üdítőitalokat! Mindig hordj magaddal egy kis almát vagy répát egy dobozban felszeletelve, így lesz nálad valami egészséges nasi. Emellett ha sportolsz, akkor még több kalóriát égethetsz!

3. Nyugi!

„Megengedhetem magamnak?” „Ez lesz a tökéletes ajándék?” Bármi elé nézünk is, legyen az egy parti, vagy ajándékvásárlás, mind aggódással jár. Ha túlságosan idegeskednél, hagyd abba, amit éppen akkor csinálsz! Lélegezz ötször mélyen– amilyen mélyen csak tudsz. Koncentrálj minden levegővételnél a belégzésre és a kilégzésre. Sétálj egyet, és nézd az eget. Majd miután lenyugodtál, menj vissza, és folytasd azt, amit abbahagytál.

4. Ne hagyd, hogy elfogjon a szomorúság!

A téli depresszió nem csak a dalokban vagy filmekben történik meg. Sok emberre ilyen hatással vannak a rövidebb nappalok, hosszabb éjszakák és a hidegebb időjárás. A magánéletben történő komoly változások gyakran ebben az évszakban esnek meg – akár egy szakítás, akár egy költözés. Ha szomorúnak érzed magad, akkor menj ki a szabadba, még ha éppen hideg is van. Egy hóról visszacsillanó napsugár is széles mosolyt csalhat az arcodra. A mozgás is jót tesz a hangulatodnak. A legjobb, ha egy szezonális sportot választasz – menj jégkorcsolyázni, síelni, esetleg szánkózz! És ne habozz elmondani valaki olyannak a problémádat, akiben megbízol, legyen ez bárki is – egy jó barát, egy szülő, vagy egy tanár.

5. Aludj eleget!

Próbálj meg legalább 9 órát aludni, ezzel segítve az immunrendszeredet. Több energiád lesz, és sokkal kevésbé leszel hajlamos az idegeskedésre.

Természetesen a legjobb dolog, amit tehetsz, ha kimész a szabadba, és jól szórakozol! Felejtkezz el egy kicsit mindenről, és ereszd el magad. Persze az egyetlen dolog, ami kivételt képez ez alól, az a biztonság – különösen sok ittas vezető van ilyenkor. Fontos, hogy nagyon vigyázz magadra!

Nevess, és élvezd az életet – és hagyd, hogy boldogan érkezzen az új év!

(Gy.A., kidshealth.com)