olívaolaj
#Zöldövezet

Az olívaolaj típusai

2023.08.13.
2 perces olvasási idő

Az olívaolaj, amit Homérosz „folyékony aranyként” emlegetett, a reneszánszát éli napjainkban sokoldalú felhasználhatósága miatt. Helye van az egészséges táplálkozásban, gyulladáscsökkentő összetevői miatt a gyógyításban, valamint a testápolásban krémek és tusfürdők alapanyagaként.

Már az ókorban is előszeretettel használták, mert kitapasztalták a szervezetre gyakorolt kedvező hatásait. Kultikus növénynek számított Egyiptomban és a görög poliszokban. Az olajfa - ami a hagyomány, a türelem, és a béke szimbóluma - gondozásának és az olívaolaj előállításának, tisztításának technikája a föníciaiaknak és a rómaiaknak köszönhetően gyorsan eljutott az Ibériai-félszigetig, amely ma is a világ legnagyobb és leghíresebb olívatermő területe.

Az olívaolaj sárga-zöldessárga színnel, jellegzetes illattal, sajátos, kellemes (extra szűz olaj esetén torkot irritáló) ízzel rendelkezik. Többféle minőségben kapható annak függvényében, hogy milyen préselési móddal állították elő.

  • az érett bogyók préselésével készül a szűz olívaolaj, ami közvetlen fogyasztásra alkalmas és a szabadsav-tartalma nem haladja meg a 2 tömegszázalékot
  • Az extra szűz olívaolajjelenti a legjobb minőséget - a „szűz” kategórián belül a legalacsonyabb, maximum 1%-os szabadzsírsav-tartalmával emelkedik ki.Termelőtől és gyártótól függően ízben nagy változatosságot mutat. Aromaanyagai révén közvetlen fogyasztásra alkalmas, kiváló salátákhoz, majonézbe, de a sütéshez érdemesebb az olcsóbb és jellegtelen ízű finomított olívaolajat választani.
  • Közönséges szűz olívaolaj: közvetlen fogyasztásra alkalmas szűz olívaolaj, olajsavban kifejezett szabadsav-tartalma nem haladja meg a 3,3 tömegszázalékot
  • a préselés után visszamaradó „pogácsa” további sajtolása, kivonása viszont már egy gyengébb minőséggel rendelkező olajat eredményez ezek az úgynevezett olívapogácsa-olajok vagy Sansa-olajak Az olívapogácsa a bogyók héjából, rostos húsából és magvából áll, az eredeti olajtartalom 5–8%-át is tartalmazhatja, amit oldószerrel vonnak ki belőle. A kivonó szermaradványok miatt szennyező anyagok is lehetnek benne.
  • Nyers olívapogácsa-olaj: az olívapogácsából oldószeres kivonással nyert olaj, amelyet közvetlenül csak műszaki célokra, finomítás után emberi fogyasztásra is lehet használni.
  • Finomított olívapogácsa-olaj: a nyers olívapogácsa-olajból finomítással nyert olívaolaj, amit főleg sütésre használnak.
  • Olívapogácsa-olaj:a finomított olívapogácsa-olaj és a közvetlen fogyasztásra alkalmas szűz olívaolajak keveréke.

Mi teszi az olívaolajat olyan értékessé?

A válasz egyszerű: a kivételes összetétele sokféle pozitív élettani hatást gyakorol a szervezetünkre.

  • nagy mennyiségben tartalmaz esszenciális telítetlen zsírsavakat (linolsavat, linolénsavat, arachidonsavat
  • vannak benne szterinek, polifenolok, tokoferol, karotinoidok és a fenolos anyagok
  • könnyen emészthető, gyomorsavcsökkentő hatása van
  • csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mert védi az érrendszert a meszesedéstől
  • csökkenti akoleszterinszintet, és meggátolja a koleszterin lerakódását az erek falán
  • gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő, értágító hatású

(Szerző: Faar Ida, újságíró)