gyermekláncfű
#Zöldövezet

A gyermekláncfű jótékony hatásai

2024.03.22.
2 perces olvasási idő

Bár sokan gondolják azt, hogy a közönséges pitypang (Taraxacum officinale) csak egy bosszantó gyom, de a herbalisták szerint értékes gyógynövény, amelyet kulináris és gyógyászati célokra is fel lehet használni.

A pitypang gazdag B, C és D-vitaminban, valamint ásványi anyagokban, vasban, káliumban és cinkben. A leveleket gyakran használják saláták, szendvicsek és teák ízesítésére. A gyökerei megtalálhatók néhány pótkávéban, a virágait pedig egyes borok készítésénél használják fel.

A hagyományos orvoslásban a gyermekláncfű gyökerét és levelét májproblémák kezelésére használták. Már az indiánok is használták vesebetegség, duzzanat, bőrproblémák, gyomorbántalmak esetén a növény főzetét. Kínában emésztési zavarok, vakbélgyulladás és emlőproblémák (gyulladás, tejáramlás hiánya stb.) kezelésére alkalmazták. Európában pedig láz, kelések, szemproblémák, cukorbetegség és hasmenés ellen használták.

Napjainkban a gyermekláncfű gyökerét étvágyserkentőként, emésztéssegítőként használják, valamint a máj és az epehólyag működését is támogatja. A leveleket vizelethajtóként alkalmazzák, a virágoknak pedig antioxidáns tulajdonságuk van.

A pitypang egy természetes vízhajtó

Amely fokozza a vizelettermelést és elősegíti a sók és a víz ürülését a veséből. Használható olyan problémák esetén, amely enyhe vízhajtást igényel, például rossz emésztés, májproblémák és magas vérnyomás. A gyermekláncfű káliumot tartalmaz, amelyet más természetes és szintetikus vízhajtók esetén gyakran veszít a szervezet.

A pitypang gyökere enyhe hashajtó hatású, gyakran használják emésztésjavító hatása miatt, valamint javítja a tápcsatornában található baktériumok működését. Néhány állatkísérletből arra következtetnek, hogy a gyermekláncfű segíthet normalizálni a vércukorszintet és javítja a lipid profilokat (csökkenti az összkoleszterint és a trigliceridet, miközben növeli a HDL, azaz a „jó” koleszterin szintjét).

A gyermekláncfű továbbá enyhülést nyújthat a PMS (premenstruációs szindróma) tüneteire, illetve a menstruációs görcsökre. Segíthet a puffadás, a vízvisszatartás, a mellfájdalom, az izomgörcsök, az akné, a vérszegénység és a gyulladások enyhítésében is.

A pitypang virágai és gyökerei friss vagy szárított formában találhatók meg, tinktúrák, teák, tabletták stb. formájában. Megtalálható önmagában vagy étrendkiegészítők részeként.

Mivel a pitypang levele vízhajtó, ezért felgyorsíthatja a gyógyszerek kiürülését a szervezetből. Ezért, ha gyógyszert szedünk, kérdezzünk rá orvosunknál, hogy alkalmazhatjuk-e a gyermekláncfüvet. Ha antacidokat vagy antibiotikumokat szedünk, akkor is tájékozódjunk.

A gyermekláncfű tea nagyon népszerű fogyasztási mód, ami levélből, gyökérből, illetve a kettő keverékéből is elkészíthető, de étrend-kiegészítő formában is megtalálható. Levelét azonban salátákban is elfogyaszthatjuk.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

növény