mezőgazdaság
#Zöldövezet

Egyre több közösségi gazdaság vár

2023.02.16.
2 perces olvasási idő

Magyarországon már több mint 12 éves a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma, idén 17 gazdaság várja az új tagokat.  A Tudatos Vásárlók Egyesületénél – mint minden évben – idén is összeállítottak egy listát arról, melyek ezek a gazdaságok, hova, hogyan lehet csatlakozni, sőt, a február 18-i Családi napjukon be is mutatkozott 14 gazdaság képviselője az érdeklődőknek.

Mik azok a közösségi gazdaságok?

A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg egész évben.

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. A terményeket, ami lehet zöldség, tojás, hús is gazdaságtól függően, jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart. Tipikusan április és november között van átadás, de vannak gazdaságok, amelyek a nyárról tartósított befőtteket, szárított fűszernövényeket, és télire elvermelhető zöldségeket folyamatosan szállítják télen is.

Nem csak helyi, egészséges is

A közösségi gazdaságok által termelt élelmiszer a tökéletes választás, ha valaki a fenntarthatóságra törekszik. Az ilyen élelmiszer Magyarországon termett, a vásárlók közelében termesztik. A dobozban, kosárban mindig az épp termő, szezonális élelmiszer kap helyet. Az ilyen gazdaságok kisléptékű termesztési módszerekkel, családi összefogásként működnek. Ráadásul a legtöbb közösségi gazdaság rendelkezik hivatalos biominősítéssel, és a többi gazdaságban is az ökológiai mezőgazdálkodás elvei szerint termelnek.

Ahol várják a tagokat

Azokat a közösségi gazdaságokat, amelyek 2023-ban várják új tagjaikat, idén is a Tudatos Vásárlók listáján lehet megtalálni. Idén több gazdaság is új a listán, a Napfonat Kert Mozsgó és Csendüllő Életkert, amelyeket tapasztalt közösségi gazdák indítják el új helyszínen. Új a listánkon a harmadik szezonját kezdő Ökokeszi Kisdomb és az idén induló Nádland Farm is. Az idei szezon újdonsága a várva várt gyümölcsdoboz is, amire a Tápiódoboznál lehet előfizetni.

Nem csak Budapesten, de több vidéki kis- és nagyvárosban is vannak csatlakozási lehetőségek, többek közt Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Székesfehérváron, Veszprémben, Szegeden, Pécsen, Miskolcon és Debrecenben. A budapesti agglomerációban is számos átadópont működik, például Szigetmonostoron, Vácon, Szentendrén, Dunakeszin, Gödön, Nagymaroson, Szokolyán, Sződön vagy Maglódon. A Tudatos Vásárlók térképén jól látszik, melyik a legközelebb eső átvevőpont vagy gazdaság, és a termékkategóriák is kereshetőek.

Miért érdemes éppen most egy közösségi gazdasághoz csatlakozni?

  • Az élelmiszerek ára kiszámíthatatlanul emelkedik.
  • A nagy ellátási láncok bizonytalan forrást jelentenek.
  • Az áremelkedés miatt a friss, egészséges, helyi élelmiszer luxusnak látszik.
  • A COVID-járvány alatt azt is megtapasztalhattuk, milyen fontos, hogy a jó minőségű, friss élelmiszer elérhető legyen.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)