gyógynövény
#Zöldövezet

Legelterjedtebb gyógynövényeink

2023.08.09.
3 perces olvasási idő

A természetben rengeteg olyan anyagot találhatunk, amelyekből szakszerű felhasználással készülő, mindenféle mesterséges adalékanyag nélküli gyógyító készítményeket tudunk előállítani. Ezek a sokszor elixírnek nevezett készítmények sokkal egészségesebbek, mint az adalékanyaggal teli társaik. Gondoljunk csak dédanyáinkra, akik kizárólag gyógynövényeket használtak gyógyításra.

Szerencsére a növények gyógyászati felhasználása, vagyis a fitoterápia manapság újra egyre népszerűbb, és a szintetikus gyógyszerek használói, mind orvosok és páciensek egyaránt gyakran térnek vissza a természetes orvosláshoz. A következőkben megnézünk néhány gyógynövényt, hogy milyen célra is használhatjuk fel őket.

Lángvörös kasvirág, más néven piros kasvirág, bíbor kasvirág, echinacea

A kasvirág az elmúlt években univerzális gyógyszeralapanyag lett, pedig kilenc különböző fajtájából mindössze három használható a gyógyászatban. Viszont abból a háromból kinyernek mindent, amit csak lehet: felhasználják a virágát, a szárát, a levelét, és még a gyökérzetből is állítanak elő értékes hatóanyagokat.

A növény legfőbb vonzereje abban áll, hogy kiválóan erősíti immunrendszerünket a különböző fertőzésekkel szemben. Elpusztítja a kórokozókat, illetve leállítja szaporodásukat a fertőzés helyén, valamint véd a vírusok és a gombák ellen is. Serkenti a védekező rendszer sejtjeit, hogy több interferont termeljenek, amely anyag a vírusok elleni védekezésben játszik fő szerepet. Ebből adódik, hogy a kasvirágból készült szerek szezonja télen és kora tavasszal van, amikor a vírusos betegségek ugrásszerűen megnőnek. Klinikai vizsgálat is bebizonyította, hogy a kasvirág alkalmazása csökkenti a megfázás és a vírusos fertőzések esélyét.

Az immunrendszer erősítése mellett jótékony hatással van a visszatérő betegségekre is, mint a hörghurut, húgyúti fertőzések, középfülgyulladás vagy az afta. A bőrgyógyászatban is jól használható, ekcémát, égési sebeket, fekélyeket és tályogokat is kezelnek vele.

Édesgyökér

Az édesgyökér nagyon elterjedt, gyakran találkozhatunk vele országutak, szántóföldek szélén is. A gyógyászatban a föld alatti gumóját használják fel. Mi magunk is gyűjthetünk édesgyökeret, azonban arra mindig figyeljünk, hogy csak kisebb forgalmú utak mentén szedjük, mivel a talajban megtalálható szennyezőanyagokat a gumó a nedvességgel együtt felszívja.

Maga a gumó a gyökér részét képezi, amit hámozás, szeletelés majd reszelés után kell kiszárítani. Ezt később forrázva fogyaszthatjuk 15 perces áztatást követően. Ez a forrázat kiválóan oldja a légutakban lerakódott váladékot, azáltal jó köptető. Csökkenti a gyomor savtermelését is, emiatt gyomorfekély, illetve a gyomor hurutos állapotának fennállása esetén is jól használható.

Nagy mennyiségben vagy tartós alkalmazása esetén azonban emeli a vérnyomást, ezért csak nagyon körültekintően fogyasztható.

Kamilla, más néven orvosi székfű

A kamilla az egyik legismertebb gyógynövény, hiszen a virágjában található illóolaj nagyon sokoldalú. Gyulladáscsökkentő, antimikróbás hatása a legfontosabb, általános immunerősítő.

Külsőleg főként bőrfertőzések, bőrgyulladások kezeléseként használják. Nagyon jól alkalmazható a pattanásos bőr kezelésében, valamint a gennyes tályogok, körömgyulladások esetében is. A szem váladékozással járó betegségeinél is nagyon jótékony. Légúti megbetegedéseknél inhalálva alkalmazzák, mivel fertőtleníti a légutakat és oldja a nyákot is.

Belsőleg főként tea formájában fogyasztandó, így kiválóan használható a tápcsatorna gyulladásos betegségeinél, a gyomor- és bélrendszeri fertőzésekkel szemben. A szájüreg és az íny gyulladásait, valamint az aftát is kamillás öblögetéssel lehet kezelni.

Kamillából számos homeopátiás szer is készül. Ezeket kisgyermekek megnyugtatására és hasfájós babák görcseinek enyhítésére használják.

Körömvirág

A körömvirágról elsősorban a bőrgyógyászat és a kozmetikai termékek kapcsán hallhatunk. Hatóanyagai legnagyobb mértékben a virágszirmokban találhatóak meg. A kamillához hasonlóan ez a növény is nagyon sokoldalú, mind külsőleg, mind belsőleg számtalan esetben alkalmazható.

Gyulladásgátló, antimikróbás, immunerősítő hatása a legismertebb.

Különböző bőrproblémák kezelésében egyenesen csodaszernek tekintik, különösen a szőrtelenítés után kialakuló gyulladt szőrtüszők esetében. A kozmetikai iparban hámosításra, fertőtlenítésre is használják, bőrrepedések kiváló ellenszere. A kiszáradt bőr ápolásán kívül a műtéti sebek gyógyulásában is nagyon hatásos.

Fizikai sérülések esetében a tinktúrája jól alkalmazható, mivel felgyorsítja a duzzanatok, zúzódások gyógyulását.

Cickafarkfű

A cickafarkfű a korábban említett gyógynövény-hatások, mint a gyulladásgátló, immunerősítő mellett speciális hatókörrel is rendelkezik, amely a nemi folyamatokat érinti. Menstruációs panaszok enyhítésére remekül használható: mérsékli a menstruációs görcsöket, segít a szabálytalan menstruációs ciklus beállításában, valamint nagy segítség a petefészek ciszták kezelésében. Ezeknek köszönhetően hozzájárulhat a gyermekáldás elősegítéséhez is, azonban csak bizonyos esetekben.

Fontos leszögezni, hogy mint mindennek, a gyógynövényeknek is lehetnek mellékhatásaik, illetve befolyásolhatják más gyógyszerek hatását. Ezért mielőtt bármilyen gyógynövénykúrába belefognánk, mindenképp kérjük ki kezelőorvosunk, vagy háziorvosunk tanácsát!

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

növény