húgyúti fertőzés
#Testi problémák

Húgyúti fertőzés - Miért tér vissza?

2023.01.03.
1 perces olvasási idő

A húgyúti fertőzések a leggyakoribb panaszok közé tartoznak, ráadásul sok esetben keresik fel a betegek azzal a háziorvost, nőgyógyászt vagy urológust, hogy visszatérő fertőzésük van, amitől nem tudnak megszabadulni. Hogyan lehetséges ez?

A lányoknál gyakoribb

A nők nagyobb eséllyel vannak kitéve a fertőzésnek, tekintettel arra, hogy a húgycsövük rövidebb, ezáltal a kórokozóknak rövidebb utat kell ahhoz megtenniük, hogy felkússzanak a húgyhólyagba. Tiniként jó, ha tudod, hogy ezt a rizikót fokozza az, ha valaki szexuálisan aktív, hiszen az aktus során irritálódhat a húgycső, mely hatására a kórokozók könnyebben jutnak a hólyagba.

Azon nők, akik spermicideket használnak, szintén nagyobb rizikónak vannak kitéve. Ha a húgyutakban bármilyen szűkület, vagy kövesség van, akkor a vizelet szintén könnyen befertőződhet. A krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség és az immunrendszer gyengeségét okozó egyéb elváltozások szintén hajlamosító tényezők.

Tudj meg többet! Miről ismerhető fel a húgyúti fertőzés?

Veszélyes az öngyógyítás

A visszatérő húgyúti fertőzésekben az is szerepet játszhat, ha rosszul választjuk meg a kezelést, vagy nem alkalmazzuk kellő ideig. Gyakori hiba, hogy az antibiotikumot nem szedi valaki az előírt ideig, illetve nem megfelelő antibiotikummal öngyógyításba kezd.

Emellett akár orvosi javaslatra adott antibiotikum alkalmazása esetén is találkozhatunk hatástalansággal, ilyen esetben a tartós panaszok megkívánják a vizelettenyésztést és a célzott, érzékenység alapján alkalmazott terápiát.

Előfordulhat, hogy a fertőzést nem baktérium, hanem gomba okozza, viszont az bakteriálisan felülfertőződik, ilyenkor a kitenyészett baktérium elpusztítása nem hoz gyógyulást, gyanúja esetén további urológiai kivizsgálás szükséges.

Nők esetében a hüvelyből származó makacs baktériumok is okozhatnak felszálló húgyúti fertőzést, ilyen esetben, ha nem gyógyuló húgyúti fertőzéssel állunk szemben és nőgyógyászati okra van gyanú, nőgyógyászati vizsgálatot szoktunk javasolni.

Húgyúti fertőzés esetén feltétlenül keresd fel orvosodat, ne próbáld meg magad egyedül kikúrálni.

(KamaszPanasz - Dr. Csuth Ágnes, családorvos)