baktérium
#Testi problémák

10 dolog, amit soha ne használj közösen másokkal

2022.09.26.
2 perces olvasási idő

Előfordul, hogy olykor megosztjuk másokkal a személyes holmijainkat, ám néhány szabályt ebben az esetben is be kell tartani. Ha nem vagy elég elővigyázatos, könnyen kellemetlen következményekkel szembesülhetsz.

Szappan

Bár valamiért sokan hiszik azt, hogy a szappan higiénikus, hiszen éppen a tisztálkodásra használjuk, 10 dolog, amit ne ossz meg másokkalsima szappan helyett érdemes folyékonyra váltani, ha valakivel közösen használjuk azt. Kutatások bizonyítják, hogy a szappan a fertőzések terjesztője lehet. Ez azzal magyarázható, hogy az ilyen szappanok két használat között gyakran nem száradnak meg teljesen (főleg az aljukon), így elősegítik a baktériumok és gombák felhalmozódását, ami aztán személyről személyre vándorol.

Sapka, sisak, hajkefe és fésű

A fejfedők és hajápoló eszközök megosztásával a hajtetvek vándorolhatnak, és ugyanígy a közös lepedők vagy párnák is veszélyesek lehetnek.

Izzadásgátló dezodor

Izzadáskor a jellegzetes szagért egy baktérium felelős. A dezodor olyan antibakteriális anyagokat tartalmaz, amelyek visszatartják a szagot, még mielőtt az kialakulna. Viszont a baktériumokat nem tudja kiirtani. A dezodorok közös használatával baktériumok, gombák és más káros anyagok kerülhetnek át egyik testről a másikra. Ezért a sajátodat ne oszd meg másokkal, vagy válts „fújós” izzadásgátlóra.

Körömcsipesz, körömreszelő

Amikor levágod a körmödet vagy leszereled a bőrkeményedést a lábadról, megvághatod magadat, a vágások pedig tökéletes melegágyat biztosítanak a baktériumok, gombák és vírusok számára – amelyek az eszközök nem megfelelő fertőtlenítésével könnyedén átadhatók másoknak is, így fertőzéseket és szemölcsöket okozva.

Sminkkészlet

Ha egy barátodnak ajakherpesze vagy kötőhártya-gyulladása van, inkább ne add neki kölcsön a szájfényedet vagy a szempillaspirálodat! Ha viszont ilyesmi problémája nincs a barátnődnek, a sminkedet megoszthatod vele, mivel manapság számos kozmetikum tartalmaz baktériumölő szereket, hogy megelőzzék a fertőzések kialakulását.

Borotva

Talán mondani sem kell, de semmiképp se ossz meg másokkal olyan eszközöket, amik a vérrel is kapcsolatba lépnek. A borotválkozás során keletkező kis vágásokban vírusok és baktériumok tanyázhatnak, amelyek a borotvával a vérkeringésbe juthatnak. A Hepatitis-B vírus például ilyen módon nagyon könnyen elkapható!

Pohár, palack

Ha közös pohárból iszol valakivel, akkor a nyálatok kicserélődhet. A bacilusok, amelyek torokgyulladást, megfázást, herpeszt, mononukleózist, mumpszot és még agyhártyagyulladást is okozhatnak, egy ilyen ártalmatlannak tűnő folyamat során is átadhatók.

Fogkefe

A fogkefét nem szabad másokkal közösen használni: a sörtéken fertőzések és olykor még vér is megtelepszik! Cseréld rendszeresen a saját fogkefédet, és ne oszd meg másokkal azt!

Fülbevaló

Amikor a füledbe teszel egy fülbevalót, azzal felsértheted a bőrödet, így az előző használótól származó vírusok a véredbe juthatnak. - Bár ez elég ritkán következhet be, fontos, hogy a fülbevalók megfelelően meg legyenek tisztítva, és ne használd őket közvetlenül mások után.

Fülhallgató

Bármennyire is imádod a fülhallgatóidat, azok túlzott használata bizonyítottan növeli a füledben lévő baktériumok mennyiségét. Ha más ember fülébe is átkerülnek, nagyobb lesz az esélye a fülfertőzések kialakulásának. A fejhallgatók pedig tetveket adhatnak át más használóknak. Ezért ne nagyon add oda őket másnak – vagy legalábbis rendszeresen tisztítsd őket!

(KamaszPanasz - B.Cs. - huffingtonpost)