nőgyógyász
#Testi problémák

Mikor keressem fel a nőgyógyászt?

2015.06.10.
1 perces olvasási idő

13 éves lány vagyok, és érdekelne, hogy hány éves kortól ajánlatos nőgyógyászhoz járni? Ugye lehet a nőgyógyászom nő? Nagyon zavarban érezném magam, ha férfi lenne az orvosom. Az egyik osztálytársnőmet is magammal szeretném vinni, hogy ne legyek egyedül. Anyummal túl ciki lenne. - A szakértő válaszol!

Kedves Kérdező!

A nőgyógyászt ajánlott lenne az első szexuális aktus előtt felkeresni. Ekkor megbeszélheted vele az ajánlott fogamzásgátlási módszert, emellett pedig ellát néhány tanáccsal is, amelyekkel elkerülheted a nőgyógyászati problémákat. Ezután pedig évente egyszer akkor is ajánlott felkeresni az orvosodat, ha nincsen panaszod. A rákszűrést például így minden évben elvégezheti az orvos - ez teljesen fájdalommentes dolog, szinte észre sem lehet venni, amikor mintát vesznek.

Természetesen választhatsz női nőgyógyászt is (bár ők kevesebben vannak). Azért a férfi szakorvosok is nagyon kedvesek. Hidd el, nagyon sok fiatal lányt vizsgáltak már és pontosan tudják, hogy izgulsz, szóval minden esetben próbálnak segíteni, hogy ne légy feszült. Általában előre elmondják, hogy a vizsgálat során mi fog történni - főleg, ha először jársz nőgyógyásznál -, de ha mégsem, bátran kérdezz, biztosan megnyugtató válaszokat kaphatsz azelőtt, hogy bármi történne.

Utólag meglátod, hogy nem is volt olyan vészes!

(KamaszPanasz - Dr. Szimuly Bernadett)