#Testi problémák

Mi is az aloe vera?

2009.02.19.
1 perces olvasási idő

Az aloe verát mindenki csodaszernek tartja, talán éppen a rengeteg reklám és hírverés miatt. Azonban sokan kételkednek ennek a növények a hatásában. Egyáltalán mi ez a növény? Valóban hasznos? Erre kaphattok most választ.

Az aloe nemzetség számos képviselővel bír. Több száz fajuk ismert és nem csak az aloe vera az, ami gyógyhatással bír. Azonban a köztudatban mégis ez a faj maradt meg a leginkább, mert a kozmetikai terméken és a gyógyhatású készítményeken az aloe vera van megjelölve.

Régóta ismert

Nap, mint nap találkozhatunk aloe verát tartalmazó krémekkel, kenőcsökkel, tablettákkal, kapszulákkal, folyadékokkal, sőt aloe vera darabkát tartalmazó üdítőitallal is.

Már a régi időkben is ismeretes volt a növény gyógyító hatása. Tudták, hogy az égési sérülésekre melyik faj nedve jó, az hamarabb helyrehozta a sérült bőrfelületet. Elsősorban azonban külsőleg alkalmazták.

Az aloe verának a nedve az, aminek gyógyhatást tulajdonítanak. Ha hivatalosan ez nincs is megerősítve, az biztos, hogy a fő összetevője az Uron sav, de emellett még legalább 200 összetevője van. Egyes források pedig olyan élettanilag is fontos enzimekről is beszámolnak, melyeket a növény tartalmaz.

Mivel az enzimek fehérje típusú anyagok, a gyomorba jutva az erős sav szinte teljesen szétroncsolja a gyógyhatású anyagokat. Ezért vitatott gyógyhatása – legalábbis belső használat esetén.

Mire is Jó?

Az aloe verának gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Emellett sejtélénkítő hatása is ismert, de tisztító, méregtelenítő, és pont ezekből adódóan fiatalító hatása is közismert.

Tulajdonképpen segít az allergiás folyamatok, egyes bőrbetegségek, csípések, ízületi és reumás panaszok, cukorbetegség, gyomorfekély, székrekedés, vastagbél gyulladás, különböző szembetegségek, az immunrendszer kóros állapota következtében kialakuló folyamatok során. Tehát kis túlzással mindenre jó.

Hogy pontosan így van-e, sem cáfolni sem megerősíteni nem lehet. Ennek oka a nem megfelelően elvégzett vizsgálatok és a pontatlan kutatások. Mai napig vita tárgyát képezi az orvostudományban.

Ma már sok olyan készítmény létezik, amelyek csak nagyon kis mennyiségben tartalmazzák a növényt. Ezek fogyasztása nem teljesen azt a hatást fejti ki, mint azt a lelkes fogyasztó elvárja, de a propaganda miatt így is sokkal nagyobb „erőt” tulajdonítanak neki. Egy próbát így is mindenképpen megér. Remélem segítettem, hogy megismerjétek ezt a sokoldalú, remek növényt.

(KamaszPanasz - Cs. B.)