mell
#Testi problémák

Amit a mellről tudni kell

2023.09.23.
2 perces olvasási idő

Az ideális női mellről mindenkinek van valamilyen elképzelése, ezért lehet, hogy már kamaszkorban amiatt aggódsz, hogy túl kicsi, túl nagy, túl széles, esetleg nem elég kerek a formája.

A mell mérete leginkább örökletes tényezőktől függ. Emellett az sem mindegy, hogy hány éves vagy. A végleges mellméretet körülbelül 17 éves korodban éred el, ám a későbbiekben is igaz, hogy a testsúly növekedésével a melleid mérete is növekszik.

A mell szerkezete

A mellben, a tévhitekkel ellentétben nincsenek izmok. A melleid zsírból és tejmirigyekből, tejcsatornákból, valamint idegekből, artériákból, vénákból állnak. A mellben található szövetek adják melleid kerekded formáját. A bordákról indulnak ki az izmokkal szorosan összefonódó úgynevezett Crupa-szalagok, amelyek átszövik a mellet. Ezek vékony, rugalmas rostokból állnak.

A mellbimbóról

A mellbimbód színe a bőrszíned tónusától és örökletes tényezőktől függ. A nagyon világos bőrűeknek világos rózsaszín a mellbimbójuk színe, míg a barnább bőrűeknek barnás tónusú. Terhesség idején a mellbimbó színe általában sötétedik, ami teljesen normális reakció, és általában ez a szín állandósul.

Előfordulhat, hogy sötét szőrpihéket találsz a mellbimbód körül. Ennek gyakorisága függ az etnikai hovatartozástól és a hormonháztartásod egyensúlyától. Csak akkor kell aggódnod miatta, ha más férfias jegyeket is felfedezel magadon. Ellenkező esetben távolítsd el egy csipesz segítségével!

Befelé forduló mellbimbó

A befelé forduló mellbimbó egyáltalán nem ritka jelenség, fiúknál és lányoknál egyaránt előfordul. Már születéskor tapasztalható, ám az életkor előrehaladtával egyre jobban látszik. A mellbimbó körüli tejcsatornák megrövidülése okozza. Műtéttel korrigálható, de ilyenkor egyes idegek is sérülhetnek, így fennáll a veszélye, hogy nem lesz olyan érzékeny szeretkezéskor.

Ha nem okoz gondot, nem kell vele foglalkoznod. Nem kell aggódnod miatta, a terhességgel általában kifordul, ám ha mégsem, különféle mellbimbó kiemelő eszközök segítségével is fogod tudni szoptatni a gyermekedet.

Ha a mellbimbód mindig kifelé fordult, ám hirtelen befelé fordul, az a tumor jele lehet, úgyhogy mihamarabb mutasd meg egy szakorvosnak!

Nem egyforma méretű?

Teljesen normális, ha a mellnövekedés idején az egyik mell gyorsabban növekszik, mint a másik. Ne aggódj, a lassabban fejlődő melled behozza a lemaradást. Tudnod kell, hogy a nők nagy részének nem egyformák a mellei. Az egyik általában picivel nagyobb, mint a másik.

Nagyon ritka esetben, veleszületett rendellenesség miatt az egyik mell nem fejlődik rendesen. Ebben az esetben a teljes érettség elérését követően a fejletlen mell plasztikai műtéttel korrigálható, de nagyon fontos, hogy ez csak akkor történjen meg, ha a másik mell már nem fejlődik tovább, elérte végleges méretét.

Mellnagyobbítás

A fogamzásgátlókat szedő lányok ritkán, de tapasztalhatnak kisebb mellduzzadást, ám ez nem jelentős mértékű, nem is fordul elő mindenkinél. A kis mellméretet örökletes tényezők, nem pedig a hormonhiány okozza.

A „mellizom” erősítő gyakorlatokkal nem tudod megváltoztatni a mellek méretét, ám erősítheted a mellkas falán és a mell alatt elhelyezkedő izmokat. Ezek segítenek megőrizni a melled formáját, megelőzni, hogy a tartószalagok megnyúljanak.

Ugyanezt a célt szolgálja a melltartó viselése. A melltartó nem a mellizmokat tartja, hanem a mell zsír-és mirigyállományát. Amennyiben nem támasztjuk meg a mellet, annak súlyától a tartószalagok megereszkednek. Ha nagyobbnak szeretnéd láttatni a melleid, viselj szivacsbetétes vagy push-up melltartót!

A testtartásod javításával szinte azonnali hatást érsz el. Ha kihúzod magad, rögtön mutatósabbak lesznek a melleid! Ráadásul a magabiztos testtartás vonzóbbá, erőt sugárzóvá tesz!

Ne feledkezz meg a rendszeres önvizsgálatról sem! Ez nagyon fontos az egészséged megóvása szempontjából. Szeresd a melleid, akármilyen is legyen a mérete.

(KamaszPanasz, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)