mell
#Testi problémák

Segítség! Különbözőek a melleim!

2009.11.02.
2 perces olvasási idő

Odaállsz a tükör elé nézegeted magad, majd rájössz, hogy a melleid nem ugyanakkorák. Hirtelen nem tudod mit tegyél. Szüleidnek nem akarod mondani, mert szégyenlős vagy, barátaidat nem akarod ilyenekkel zaklatni. De akkor honnan tudjam, hogy mi a normális és mi nem? A kamaszpanasz most megadja a választ!

Az, hogy különböző méretűek a melleid, teljesen normális. Sőt, majdhogynem gyakori a lányoknál, különösen a pubertás alatt. Mindenki különböző, így senkinek a mellei nem lehetnek olyanok, mint a másiké. Tény, hogy az ember aszimmetrikus, így – ugyanúgy, mint akár csak a kezünknél vagy a lábunknál is lehet egy pici eltérés – a mellünknél is előfordulhat ez a természetes elváltozás.

Amikor a lányok a pubertás kor kapujába lépnek – ez általában 8 – 13 év között van -, a melleik fejlődésnek indulnak. Eleinte csak egy apró dudort lehet észrevenni a mellbimbók körül. Talán ekkor észreveheted, hogy az egyik nagyobb, mint a másik, vagy gyorsabban növekszik, mint a „párja”. Legtöbbször ez a különbség azonban fokozatosan eltűnik, általában 20 éves korra már semmilyen különbség nem észlelhető a két mell között. De az is teljesen normális, ha valamilyen különbség marad a kettő között.

Jobb félni, mint megijedni!

A lányok egy része (azok közül, akik különböző méretű mellekkel rendelkeznek) aggódik, hogy ez valami rossz, és biztos valaminek a mellékhatása. De erre az esély, főleg tini korban vajmi kevés. Ha azonban tényleg aggasztónak találod a melled/melleid méretét, akkor keresd föl az orvosodat. Jobb félni, mint megijedni.

Az, ha aggódsz az egészségi állapotod iránt, segít egészségesnek maradni. Olvass utána több helyen, például nálunk, hogy hogyan is néz ki egy normális mell. Így könnyebben meg tudod magadat nyugtatni, hogy minden oké. Ha azonban ez nem elég, felkeresheted a házi orvosodat és megkérheted, hogy tanítson meg, hogyan ellenőrizd a melleid. Így hamar saját melleid szakértőjévé válhatsz!

A különbség csak neked észrevehető

A lányok egy része úgy gondolja, hogy a melleik különböző mérete azért van, mert sok kozmetikumot használ. A másik részük egyszerűen csak elfogadja, és nem tesz semmit. Mások pedig önbírálóak. Nos, egyikbe sem kell tartoznod! Rajtad kívül, valószínűleg senki nem fogja észrevenni a különbséget, hacsak a különbség nem egy bögrényi!

Az az állítás, hogy a különböző diéták, kenőcsök, gyógyszerek módosíthatják vagy formálhatják a melledet, teljes mértékben valótlan. Erre csakis a plasztikai beavatkozás képes. (A doktorok nagy része azt javasolja, hogy várd meg míg a melled teljesen kifejlődik, és csak azután menj plasztikai sebészhez.) Van, aki különböző méretű melltartó-kosarakat visel, vagy egyéb segédeszközöket használ, hogy melleit egyenlőnek tüntesse fel.

Beszélj egy melltartó eladóval, anyukáddal, nagynéniddel, mamáddal, vagy bárki más felnőtt nővel a problémádról. Valószínűleg el fogják mesélni neked, hogy ők is jártak így a fiatal éveikben és, hogy te sem vagy egyedül.

Mindenki másképp fejlődik és az, hogy a testünk két oldala másképp fejlődik teljesen normális. És ne feledjük, emberek vagyunk, senki sem olyan tökéletes, mint amilyennek elsőre látszik!

(Cs. B.)