#Betegségek

Amit az aftáról tudni érdemes

2022.12.18.
2 perces olvasási idő

Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás-fehér hámhiány, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 százaléka találkozik az élete során és az esetek többségében visszatérő gondot jelent. Mitől alakulhat ki?

A gyulladásos terület fájdalmas, az elhelyezkedésétől függően nehezíti a táplálék- és folyadék bevitelt, sőt, néhány esetben a beszéd is fájdalmat okozhat.

Nagysága változó lehet, az apró, gombostűfejnyi felületes hámhiánytól, a nagyobb 1 cm-es hámhiányokig minden változat előfordulhat, sőt ritkább esetben találkozhatunk az ún. óriásaftával, mely a 2-3 cm-es nagyságot is elérheti.

Az afta kialakulásának okai és típusai

Eredetére több feltételezés létezik, bár kialakulásának pontos okát ma sem ismerjük.

A vírusos eredet, az immunológiai problémák, melyek a gazdaszervezet gyengülését okozzák, a stresszes életmód, hormonális hatás, vas-, folsav-, B12-vitamin-hiány, a szájnyálkahártya sérülései, bizonyos táplálékok mind a kórokok közé sorolhatók. Típusai szerint megkülönböztetjük:

  • Mikulicz-féle afta: a három típus közül a leggyakoribb elváltozás. Egyesével elhelyezkedő, néhány milliméteres nagyságú hámhiányok, általában egy hét alatt nyom nélküli, spontán gyógyulást mutatnak. Előfordul, hogy a nyaki régióban a nyirokcsomók megnagyobbodását okozzák.
  • Sutton-féle afta: általában 2-3 cm-es hámhiányok, melyek szintén egyesével jelentkeznek, azonban már a mélyebb szöveteket is érintik. Leggyakrabban a kis nyálmirigyek felett húzódó nyálkahártyán fordulnak elő és a gyógyulási idejük is elhúzódó, akár hónapokig is eltarthat, heget hagyva maguk után. Az afták ezen formája kivizsgálást igényel, mert akár belgyógyászati betegség is állhat mögötte.
  • Cook-féle afta: apró, tűszúrásnyi-gombostűfejnyi elváltozások, melyek az előző két típustól eltérően nem egyesével jelentkeznek, hanem sűrű csoportokban fordulnak elő. Megjelenését tekintve nagyon hasonlít a herpesz-okozta elváltozásokhoz. A Mikulicz-aftához hasonlóan néhány nap alatt, heg hátrahagyása nélkül gyógyulnak.

Hogyan ismerhető fel és milyen korosztályban fordul elő?

Minden korosztályban találkozhatunk a fájdalmas gyulladást okozó hámhiánnyal. Gyermekkorban gyakran azt veszi észre a szülő, hogy a gyermeke étvágytalan lesz, az ételt és italt egyaránt elutasítja.
A szájüreg megtekintésével általában láthatóvá válik a sárgás-fehér hámhiány és körülötte húzódó vérbő udvar.

Általában kezelés nélkül is néhány nap alatt gyógyuló ártalmatlan elváltozások. Helyi terápiaként a gyógyszertárakban és drogériákban kapható fertőtlenítő hatású szájvizek jótékony hatásúak. Fontos az immunrendszer erősítése a változatos táplálkozással, vitaminokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával.

Lehetőség szerint nyugodt, minél kevesebb fizikai és pszichés stresszel járó életmód kialakítása.

Feltétlenül fordulj orvoshoz, ha...

  • az elváltozások tömegesen jelentkeznek,
  • gyakran kiújulnak: háttérben fogászati betegség vagy az emésztőrendszer betegségei állhatnak,
  • nagy kiterjedést mutatnak,
  • szokatlan, nyugtalanító tünetek jelentkeznek: láz, fájdalmas nyirokcsomó megnagyobbodások,
  • gyógyulásuk elhúzódik,
  • súlyos, immunhiányos betegségekben szenvedők esetében, az ártalmatlan elváltozások is orvosi segítséget igényelnek.

Mindenképpen orvosi segítségre van szükség a kiszáradás veszélye miatt, ha a beteg a fájdalom következtében nem vesz magához sem táplálékot, sem folyadékot!

(WEBBeteg)