középfülgyulladás
#Betegségek

A középfülgyulladás kezelése

2011.05.25.
2 perces olvasási idő

A belső fülben létrejövő gyulladás gyakori jelenség fiataloknál, de felnőtteknél sem árt, ha odafigyelnek erre a betegségre. A gyulladás fájdalommal, pirossággal, duzzadással jár, nyugtalanságot és tompa hallást eredményez, melyek akadályozzák a fejlődést és a normális életet.

A középfülgyulladás

A gyulladás elzárhatja a fülkürtöt (Eustach-kürt), ami a középfület köti össze a orrüreggel. Ez másodlagos gyulladáshoz vezethet, a megduzzadt nyálkahártya fájdalmas lehet, kellemetlen dugulási érzetet okoz, és elzárhatja ezt az összekötő csatornát (ami a középfül légnyomás-kiegyenlítésére szolgál).

Az Eustach-kürtben lévő dugulás megszüntetése fontos lépés a gyógyulás felé, mivel a dugulás gátolja a nyálkahártya tisztító hatását és a levegő szabad kiegyenlítődését a középfül és a garatüreg között. A fülben lévő nyomás kiegyenlítettlensége miatt a dobhártya kifelé nyomódik, ami fájdalommal és csökkent hallással jár. A fokozott nyomás miatt kialakult dugulás nehezíti a kezelést is, mivel a gyógyszerek (fülcseppek, vagy a vérből ozmózissal kilépő készítmények) nem jutnak el a kívánt helyre.fülfájás

Az eddigi módszer a gyulladás leküzdésére a nem szteroid alapú gyógyszerek és különféle érösszehúzó kezelés szolgált, melyekkel az ödéma kialakulását csökkentették valamint antibiotikum kúra az elsődleges és másodlagos, baktérium okozta fertőzések ellen. Eddig ha a kezelések (antibiotikumok) hatására nem javult a beteg állapota, nem múlt el a gyulladás, akkor nem volt más megoldás, mint hogy felszúrták a beteg fülét, a dobhártyán áthatolva, és a rést fenntartva tették szabaddá az utat a középfülig.

Ennek hatására a nyálkahártya cirkulációja újra lehetséges, ezáltal a gennyeltávolítás (öntisztulás) is működik, a nyomáskiegyenlítés és a hallás is visszatér a normális állapotba, elmúlik a fájdalom és a nyomás és a helyi kezelések (fülcseppek) is lehetségessé vállnak.

Azonban ez a nem épp kellemes beavatkozás kikerülhető egy új eszköz bevezetésével (EarDoc), mely költséghatékony és fájdalommentes is egyben. Ez egy alacsony hangfrekvenciát kibocsájtó elektromos eszköz, mely a fül köré helyezve rezgésekkel szünteti meg a dugulást a fülkürtben és a belső fülben, a szerkezet kialakítása lehetővé teszi, hogy kényelmesen felhelyezhető legyen. A hanghullámok által keltett vibráció felerősödik a fülben található folyadékokban (nyálkahártya váladék) nyomást gyakorolva a környező területekre, így csökkenti az ödéma képződés esélyét és feloldja a dugulást is. Ez lehetővé teszi, hogy a beszorult levegő és folyadékok szabadon távozzanak és beinduljon az öntisztulási folyamat, valamit a helyi kezelések lehetségessé válnak.

Az eszközön a hanghullám frekvenciája változtatható, így könnyen elérhető a kívánt hatás az egyes betegeknél, mivel személyenként eltérő az eredményes beavatkozáshoz szükséges vibráció erőssége. Valamint a frekvencia változtatásával megtalálható az az optimum is, ami legjobban megmozgatja a nyálkahártya által termelt váladékot, így elősegítve a dugulás kitisztulását. A kezelés ideje 3-5 perc napi hat alkalommal. Az optimális és tartós kezelés szinte azonnali hatással jár, megszünteti a nyomást és az általa okozott fájdalmat, csökkenti a gyulladást és a dugulást, ezáltal a helyi gyógyszeres kezelések hatásfokát növeli.

Az Eustach-kürt dugulása gyakori jelenség repülőn való utazáskor, ejtőernyősöknél és búvároknál, ahol a változó külső-belső nyomásviszonyok miatt a belső fülben duzzadás jön létre. A szervezet megpróbál ez ellen tenni, de idővel dugulás jöhet létre a nyálkahártya duzzadása és a termelt váladékok felhalmozódása miatt. Gyulladás következhet be, ami könnyen átterjedhet az egész felső légúti rendszerre is, az EarDoc megoldást jelent erre a problémára is, érdemes a repülés/merülés előtt és után is alkalmazni. Más esetekben is sikeresen alkalmazható gyulladások ellen (mellhártya), például a nyirokcsomók működése is fokozható általa, így csökkenthető a gyulladás is.

(N. L., teensandhealth.blogspot.com)