halláskárosodás
#Betegségek

A fülhallgató nem károsítja a hallást?

2014.11.19.
1 perces olvasási idő

A népszerű állítással ellentétben a tinik nem szenvednek halláskárosodást a fülhallgatóval történő zenehallgatástól, legyen az telefonra, iPodra vagy MP3-lejátszóra csatlakoztatva - állítja egy közelmúltban publikált orvosi elemzés.

A Harvard Egyetem kutatói amerikai egészség- és táplálkozástudományi felmérések adatait elemezték.

A tanulmányban 2 500 tinédzser vett részt 1988-tól 1994-ig, és 1791 tinédzser 2005-től 2006-ig. Az második kísérletre körülbelül duplájára nőtt azok száma, akik hangos zenét hallgattak fülhallgatón keresztül, de az eredmények a hallásvesztés terén nem mutattak növekedést a két csoport között.fejhallgató

Az analízis szerzői elmondták, hogy ők is szkeptikusan fogadták ezeket az eredményeket. A tudósok figyelmeztetnek, hogy a hallásvesztés veszélye még így is fennáll. Lehetséges, hogy a hallásvesztés összeadódik, és később idősebb korban jelentkezik majd.

A tanulmány úgy néz ki megcáfol egy előző analízist, ugyanezekkel az adatokkal dolgozva. Azt a tanulmányt a Brigham-i Channing Laboratóriumban és a Bostoni Női Klinikán készítették Dr. Josef Shargorodsky vezetésével. A csapat 31%-os hallásvesztésről számolt be. Az eltérő eredmények oka a hallásvesztés fogalmának egy szélesebb körű értelmezése.

Ráadásul az eredeti kérdőívben, amit arra készítettek, hogy dokumentálják a hallásvesztést, csak a tinik körülbelül egynegyede volt kitéve 5 órára vagy ennél több időre hangos zajnak hetente. Azt is észrevették, hogy az afroamerikaiak és a mexikóiak körülbelül feleannyira ügyeltek arra, hogy valahogy védjék a fülüket, ha valami erős zajnak voltak kitéve.

(P. K. theatlantic.com)

Kapcsolódó címkék

fül