fül
#Betegségek

Az egyszerű náthától is fájhat a fül

2023.12.09.
2 perces olvasási idő

Középfülgyulladást vírus és baktérium is okozhatja. A fertőzés forrása gyakran más betegség - például nátha, influenza vagy allergia - amely az orrjáratok és a torok duzzanatát okozza. A tünetekről és a kezelésről dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész nyilatkozott.

Mi az az Eustach-kürt? Mi a szerepe?

A fület a garattal összekötő járat biztosítja a nyomás kiegyenlítését a középfülben, illetve a megfelelő szellőzést. Az Eustach-kürt hivatott továbbá a fülben normális körülmények között termelődő váladék elvezetésére is. Felső légúti fertőzés vagy allergia miatt létrejövő duzzanat, gyulladás, illetve túlzott váladék termelődés miatt a járatok könnyedén Az egyszerű náthától is fájhat a fül.elzáródhatnak, így funkciójukat nem tudják tökéletesen ellátni – magyarázza a középfülben létrejövő panaszok okait dr. Augusztinovicz Mónika.

Anatómiai okok miatt a középfülgyulladás a gyermekeknél gyakoribb panasz: szűkebb, a felnőttekéhez vízszintesebben elhelyezkedő járatok, melyek így könnyebben záródnak el. A gyermekek testarányaikhoz viszonyítva nagyobb méretű, és aktívabban működő mandulákkal rendelkeznek, mint a felnőttek. A fertőzést esetükben a járatok közvetlen közelében elhelyezkedő mandulák megnagyobbodása is előidézheti.

A betegség tünetei és lehetséges következményei

A fülfájás mellett a fül váladékozása és csökkent hallás a legjellemzőbb tünet. A halláscsökkenés rendszerint átmeneti, a betegség tüneteinek megszűnését követően a hallás is a korábbihoz hasonlóan rendeződik. A gyulladás következtében felgyülemlett váladék gyakran a dobhártya átszakadásával távozik a fülből. A jelenség rendszerint nem jár komolyabb komplikációval, a dobhártya átlagosan 72 órán belül gyógyul, ezalatt arra kell ügyelni, hogy víz ne kerüljön az érintett fülbe. Szövődményeket a kezelés nélküli középfülgyulladás okozhat, a fertőzés a környező szövetekre is átterjedhet: mastoiditis (csecsnyúlvány-gyulladás) jelentkezhet.

Vizsgálatok és kezelés

A fül-orr-gégészeti vizsgálat fontos része a beteg részletes kikérdezése, ezért gondoljuk át, hogy mikor, milyen erőséggel jelentkezett a fájdalom.

  • Megelőzte-e más betegség?
  • Fennáll-e allergia?
  • Jelentkezett-e láz, halláscsökkenés, távozott-e váladék a fülből, ha igen, milyen?

A fizikális vizsgálatok során a kezelőorvos otoszkóp vagy mikroszkóp segítségével kap képet a középfül állapotáról. További speciális vizsgálatokra rendszerint csak visszatérő panaszok, korábbi, eredménytelen kezelés miatt vagy bizonytalan diagnózis esetén van szükség.

Hogyan gyógyítható?

A középfülgyulladások egy része az első pár nap alatt erősödő tünetekkel jelentkezik, majd 1-2 hét alatt sokszor magától, spontán is gyógyul. Ilyenkor fájdalomcsillapítók szedésével, fülmelegítéssel a tünetek enyhíthetők. Más esetekben antibiotikum szedésére és/vagy fülcseppek alkalmazására lehet szükség. A kezelést minden esetben a beteg vizsgálata alapján, a tünetek függvényében határozzuk meg.

(Fül-orr-gége Központ)