asztma
#Betegségek

Az asztma kevésbé ismert tünetei

2021.06.26.
2 perces olvasási idő

Nemcsak a ziháló, kapkodó légzés utalhat asztmára. Sok más tünet, többek között az alvászavar, a sóhajtozás és a szorongás is lehet az asztma tünete. Melyek az asztma kevésbé ismert tünetei?

Szokatlan asztmás tünetek

Míg a legtöbb ember számára a zihálás jelenti az egyértelmű jelet az asztmára, addig sok más különös tényező is létezik. Például a szűnni nem akaró száraz, ugató köhögés is utalhat a betegségre. A szorító érzés a mellkasban és a légzési panaszok reggelente szintén lehetnek asztmás tünetek, sőt, az állandó sóhajtozás is összefüggésbe hozható vele.

A szokatlan asztmás tünetek közé tartoznak a következőek:

• gyors légzés
• sóhajtozás
fáradékonyság, kimerültség,problémák adódhatnak a rendszeres sportolással is
• alvászavarok
• nyugtalanság/szorongás; koncentrációs problémák
• krónikus köhögés, zihálás nélkül

A problémát még inkább bonyolulttá teszi, hogy a tünetek egy része csak időszakos és gyakran egyéntől függően jelennek meg időről időre. Például lehet, hogy az asztmát csak éjjelente fogod érzékelni (ez az úgynevezett éjjeli asztma), nappal viszont semmilyen komoly tünetet nem fogsz tapasztalni. Továbbá az asztma tüneteit nagyon sok faktor előidézheti, például az allergia, köd, füst, hideg idő, sportolás, fertőzések, gyógyszerek, de akár a gyomorsav visszaáramlása is. Valamint más egészségügyi problémák, például szívelégtelenség, légcsőhurut és a hangszálak helytelen működése is okozhatnak az asztmához hasonló tüneteket, annak ellenére, hogy ekkor nem asztmáról beszélünk. Ezen okok miatt a pontos diagnosztizálás és hatásos kezelés nagy kihívás lehet számodra és orvosod számára is.

Csak a köhögés lehet az asztma egyetlen tünete?

A krónikus köhögés vagy az a fajta köhögés, amely hosszabb ideig tart, mint három hét a következők miatt alakulhat ki:Előzd meg az asztmás rohamot!

• asztma
• orrfolyás
• tüdőgyulladás
• légcsőhurut
rendszeres cigarettázás
• gyomorsav visszafolyása
• szívroham
• azok a gyógyszerek, amelyek olyan összetevőt tartalmaznak, melyeket a magas vérnyomás kezelésére használják
• tüdőrák

A krónikus köhögés elég gyakori tünete az asztmának. A köhögés először kialakulhat egy megfázás vagy egy légúti felülfertőzés miatt, valamint eleinte akár csiklandó érzésként is megjelenhet a torokban. Néhány asztmás esetében például a köhögést előidézheti a nevetés vagy sportolás is. Egyesek csak az éjszaka folyamán, míg megint mások bármilyen kiváltó ok nélkül is köhögni kezdenek.

Az asztmás köhögés nem csökkenthető különböző köhögéscsillapítókkal, antibiotikumokkal vagy köptetőkkel, csak az asztmát kezelő gyógyszerekkel. Ha a köhögésed 3-6 hete tart, keresd fel orvosodat!

Asztma és további allergiás reakciók

A penész spóráinak, a madár ürülékének darabjainak és a tollaknak a belélegzése is okozhat allergiás reakciót a légutakban és a tüdőben. Az érintett allergiás betegek általában asztmásak is. A kezelés tartalmaz hörgőtágítókat, amelyek a légutakat tágítják és szteroidokat, amelyek a gyulladást csökkentik. Ha a tüdő szöveteiben allergiás reakció alakul ki a belélegzett baktériumok, gombák és madárürülék hatására, túlérzékenységi reakciókról beszélünk. Ez az állapot járhat akut asztmával, de lehet lappangó, tünetszegény is. Kialakulhat láz is, és a röntgenfelvételen megfigyelhetővé válik a tüdőgyulladás is. Ezeket a túlérzékenységi reakciókat szteroidokkal szokták kezelni.

(KamaszPanasz - H. I. - webmd.com, lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

Cikkünk folytatását itt olvashatod!