koncentráció
#Suli, munka

Koncentrációs problémáid vannak?

2023.12.07.
2 perces olvasási idő

Rengeteg oka lehet annak, ha agy agyad máshol jár a házi feladat írása vagy tanóra közben. A legtöbb ok egyszerű, nem orvosi probléma, ráadásul könnyen kezelhető, ha apró változtatásokat vezetsz be a napi rutinodban. Íme, a koncentráció hiányának leggyakoribb, nem orvosi eredetű okai.

1. Fáradtság

Az alvásmegvonás okozta fáradtság valószínűleg a leggyakoribb oka, ha valaki képtelen hosszabb ideig egy dologra koncentrálni. Számos tanulmány kimutatta, hogy a diákok nem alszanak eleget, pedig az alváshiánynak komoly fizikai és érzelmi hatásai vannak, többek között a koncentrációs nehézségek.

Az első lépés, hogy megoldd a koncentrációs problémáidat az, hogy valahogy megpróbálsz minden nap legalább nyolc órát aludni. Ezt nem könnyű elérni. A tinik általában eléggé elfoglaltak, és olyan szokásokat vesznek fel, amik megnehezítik az idejében történő elalvást. Viszont abban az esetben, ha komoly gondjaid vannak a koncentrálással, akkor áldozatokat kell hoznod a megoldásért.

2. Szorongás

A szorongás egy újabb oka lehet, ha valaki nem képes a feladataira összpontosítani a Koncentrációs problémákfigyelmét. A gimi izgalmas időszak, de ugyanakkor stresszes is lehet. Van valami, ami aggaszt? Ha igen, próbáld meg elszigetelni a szorongás forrását és nézz szembe vele.

Nagy rajtad a nyomás? Ha így van, akkor itt lehet az ideje, hogy komoly változtatásokat hajts végre az életeden, hogy megszabadulj néhány stresszt kiváltó tényezőtől. Túl sűrű a napirended? Netán egy káros barátság része vagy?

A tinikre nagy nyomást gyakorolnak a kortársaik, és ez a szociális kényszer szélsőséges esetekben nagyon káros lehet. Ha csoportnyomással küszködsz, az veszélyes utakra vezethet, úgyhogy talán ideje lenne beszélni egy felnőttel. A szüleiddel, az iskolai tanácsadóval, a tanáraiddal – keress olyan embereket, akikben bízol, és mondd el nekik, hogy mi nyomja a szívedet, illetve azt is, hogy az utóbbi időben rendszeresen szorongsz.

3. Izgatottság

Az izgatottság hasonlít a szorongáshoz, csak kellemesebb. Rengeteg dologgal találkozunk nap mint nap, ami megragadja a figyelmünket és álmodozásra késztet. Ez a jelenség nagy gondot okozhat például a félév vagy az év vége felé, mivel pont ilyenkor kellene a legjobban odafigyelned. Ahogy közeledik az iskolai szünet, valahogy egyre többet ábrándozunk a szünidei tervekről. Állj ellen, és tudatosan halaszd el az álmodozást az óra végéig!

4. Szerelem

A tinik számára az egyik legnagyobb figyelemelterelés a fizikai vonzódás és a szerelem. Azért tudsz nehezen koncentrálni, mert egyszerűen nem tudsz kiverni valakit a fejedből? Ha így van, akkor csak találnod kell egy módot arra, hogy fegyelmezd magad.

Gyakran segít, ha rutint alakítasz ki a tanulási módszeredben, ha határozott szabályokat határozol meg. Alakíts ki kifejezetten tanulásra szánt időt és helyszínt. Határozd meg, milyen gondolatok megengedhetőek tanulás közben, és milyenek nem.

5. Étrend és koffein

Az étrend és a kávé is problémát jelenthetnek, ha a koncentrációról van szó. Bizonyos értelemben a tested olyan, mint egy gép. Akárcsak az autóknak, a testednek is üzemanyagra van szüksége, hogy rendesen működjön. Azonban különböző emberekre különböző hatással lehetnek az ételek és más kémiai anyagok.

A koffeinfogyasztás például könnyen gondot okozhat. A koffein álmatlanságot, fejfájást, szédülést és idegességet okozhat. Ezek a tünetek biztosan hatnak a koncentrációra.

6. Unalom

Az unalom is hibás lehet, ha nem tudsz koncentrálni a tanulásra. Az érzés abból származhat, ha valamit valódi szándék és motiváció nélkül csinálsz. Mit tehetsz ez ellen? Mindig, amikor belekezdenél a tanulásba, szánj egy pillanatot arra, hogy felmérd a helyzetet. Mire van szükséged, hogy sikerrel járj? Fókuszálj egy célra, amit a következő órában el akarsz érni, és találj ki valamit, hogy, megjutalmazd magad, ha eléred.

(KamaszPanasz - B.Zs. - homeworktips)