magány
#Lélek

A mérgező barátság 9 ismertetőjegye

2023.08.14.
2 perces olvasási idő

A barátság fontos, ám vannak olyan baráti kapcsolatok, amelyek néha észrevétlenül több rossz érzést okoznak, mint jót. Ezek az úgynevezett mérgező barátságok. Meg kell tanulnod, hogy az idődet, élményeidet a számodra fontos barátokkal oszd meg, akik jól bánnak veled! Cikkünkből megtudhatod, miről ismerhetők fel a mérgező barátok.

Többé már nem érzed jól magad a társaságában

Ha a találkozók után legtöbbször rosszat gondolsz magadról vagy csak egyszerűen lehangolt vagy az együtt töltött idő miatt, nem jó baráttal van dolgod. Próbáld meg pontosan meghatározni, mi az, amitől így érzed magad, majd tegyél lépéseket annak érdekében, hogy ezt megváltoztasd.

A barátod mindig negatívan beszél magáról és az életéről? Figyeld meg, hogy a te pozitivitásod megváltoztatja-e a helyzetet. Úgy érzed, állandóan kritizál téged és a döntéseidet, ítélkezik feletted? Próbáld megmondani neki, hogy értékeled a tanácsait, de jobb, ha rád hagyja a döntést.

Túlságosan figyelned kell arra, mit mondasz

Ha azon kapod magad, hogy harapdálod a szád szélét és vigyázol arra, hogy hogyan fogalmazol a barátod jelenlétében, az rossz jel. Egy dolog tisztelettudónak, udvariasnak lenni és odafigyelni más múltjára és érzékenységére, de odafigyelni minden egyes dologra, amit mondasz, csak mert tudod, hogy ellened fogja fordítani, se nem fair, se nem vicces.

A mérgező barátság

Egy igaz barát társaságában jól kellene érezned magad, és nem attól félni, hogy önmagad vagy. Egy szinten túl ne engedd meg senkinek, hogy ítélkezzen arról, ahogyan beszélsz, vagy amit gondolsz. Ha szeretnél vacsorára reggelit vagy reggelire vacsorát enni, nem hívhat furcsának.

Úgy érzed, védekezned kell

Ha úgy érzed, hogy jó okod van arra, hogy folyamatosan védekezni próbálsz, jól gondold végig a barátságotokat. Ha te és a barátod különbözőek vagytok, az akár jó is lehet. Az embereknek tisztelniük kell egymást és tanulniuk az eltérő véleményekből és gondolatokból. Ha azonban úgy érzed, folyamatosan meg kell védened azt, amiben hiszel, és meg kell magyaráznod a cselekedeteidet csak azért, mert más vagy, az komoly figyelmeztetés. Mérd fel, hogy a barátod tényleg támogat-e téged, vagy csak azt szeretné, hogy úgy cselekedj, ahogy ő akarja.

Nem érzel viszonzást

Egy üzleti kapcsolattól eltérően egy barátság esetében nem kell keresned a kölcsönös hasznot vagy viszonzást. Ugyanakkor, ha te vagy az, aki többet tesz a barátságotokért - felajánlod a segítséged, ha szükség van rá, hozzáigazítod a programodat a barátodéhoz - egyenlőtlenséget fogsz érezni, ha nem kapod ugyanezt a figyelmességet vissza.

Egyesek másképp mutatják ki a szeretetüket, mint mások, szóval próbáljátok meg ezt megbeszélni. Ha úgy érzed, hogy folyamatosan áldozatot hozol a barátodért és nem kapsz vissza semmit, gondold át a barátságotokat.

Úgy érzed, nem értékel téged

Talán te vagy az a házigazda, aki szeret szülinapi bulit rendezni a barátainak, de sosem kapja ezt vissza. A kulcskérdés az, hogy szerinted kellőképpen értékelnek-e téged? Ha úgy érzed, hogy a barátaid igazán értékelik a kedvességedet és figyelmességedet – és ki is mutatják azt – akkor kiegyensúlyozott barátságról van szó. Próbáld meg kipuhatolni, hogy a barátod megérti-e, hogy boldog vagy attól, ha adhatsz másoknak és pozitívan értékeli-e ezt, vagy nem.

Nem érzel kölcsönös tiszteletet

Ha többé nem érzed, hogy tisztelnének egy barátságban, akkor káros lehet a számodra a barátság. Próbáld meghatározni, hogy mikor és miért vesztetted el a tiszteletet, és gondold végig, lehet-e valamit kezdeni egy ilyen rosszra fordult barátsággal, vagy azzal, ahogyan veled bántak.

Hazugságra gyanakszol

Mindenki füllent néha egy-két ártatlan dologról, de az igazság az, hogy a kulcs egy jó kapcsolathoz a tisztelet, őszinteség és a kommunikáció. Ha azon kapod a barátodat, hogy többször is hazudik neked vagy másoknak, végig kellene gondolnod, hogy jó-e ez a barátság mindkettőtöknek.

A barátod pletykás

Az, hogy egy személy hogyan kezel másokat, tükrözheti azt is, hogy hozzád hogyan viszonyul. Ha a barátod hajlamos másokat kibeszélni a hátuk mögött, az nem túl jó jel. Mindenkinek ki kell beszélnie magából a dolgokat, ha esetleg megbántották vagy tiszteletlenül bántak vele, de egy pletykafészek rossz barát. Ki tudja, mit mondhat a hátad mögött rólad!

Már megpróbáltál beszélni róla

Ha a fenti megállapítások közül bármelyik arra ösztönzött, hogy őszinte beszélgetésbe kezdj, és a barátod igazságtalanul reagált vagy leállított, akkor nem őszinte a barátságotok. Ha egy bizalmas helyen, nyugodtan elmondod a barátodnak, hogy úgy érzed, hazudott neked, tiszteletlenül bánt veled vagy megbántott téged – és megemlíted, hogy szeretnél ezekről beszélni – figyeld meg, hogyan reagál.

(KamaszPanasz - K.F.)

Ez is érdekelhet: Hogyan bánj egy önző baráttal?