immunrendszer
#Betegségek

Mivel ártasz az immunrendszerednek? 2. rész

2012.11.29.
2 perces olvasási idő

Az egészség megőrzése nem csak a kézfertőtlenítő használatából, és a köhögő osztálytársak kerüléséből áll. Kiderült, hogy néhány igen meglepő mindennapi szokás, mint hogy hogyan veszekszel a szüleiddel, vagy milyen későn fekszel le, befolyásolhatják, hogy a tested mennyire hatásosan áll ellen a megfázásnak, influenzának és más kellemetlen betegségnek.

6. Nem hordasz tollat a zsebedben

Ha saját toll-ellátmányod van, akkor lehet, hogy egyszerűen megvéded magad a vírusoktól.
A megfázás és az influenza vírusok könnyen átadhatók kézzel történő érintkezéssel. Ha bármilyen módon el tudod kerülni a közös tárgyak használatát, például az egységes toll az orvosi rendelőben, csökkentheted a kockázatot.

Tipp: Mikor reggel felkelsz, ne hagyd el a házat anélkül, hogy ne lenne egy toll a zsebedben. Vidd a sajátodat, akárhova is mész, és használd azt.

7. Mindenhova kocsikázol

Négy nőből egy egyáltalán nem végez semmilyen testmozgást, ami könnyű módszer a betegségek összeszedésére.
Amikor a kutatók összehasonlították azokat az embereket, akik semmilyen testmozgást nem végeztek azokkal, akik rendszeresen sétáltak, akkor rájöttek, hogy aki nem mozog, az 4 hónapon belül 2-szer annyi ideig beteg, mint az, aki rendszeresen mozog.

Tipp: A szakértők szerint 30 perc aerobic (egy gyors séta is számít) kell ahhoz, hogy a fehérvérsejtek a véráramba kerüljenek, és hogy az immunrendszered rendben működjön.

8. A barátaid dohányoznak

Nem kell mondanunk, hogy a pöfékelés az egész testre káros. De a passzív dohányzás majdnem ugyanannyira veszélyes.
Minden évben a dohányfüst miatt 300 ezer nemdohányzó amerikai hal meg tüdőrákban, és ugyanennyi gyerek szenved alsó-légúti megbetegedéstől. A passzív dohányzás kiválthatja az asztmát, és súlyosabb tüneteket okozhat allergiás embereknél. Emellett a dohányfüst bizonyítottan rontja a kis gyerekek asztmáját, sőt elő is idézheti azt.

Tipp: Nyilvánvalónak hangzik, de kerüld a passzív dohányzást annyira, amennyire csak tudod, beleértve az azokkal az emberekkel töltött időt, akik dohányoznak. Bátorítsd őket arra, hogy szokjanak le.

9. Mindig antibiotikumhoz nyúlsz

Mivel ártasz az immunrendszerednek? 2. rész

Árthatsz magadnak, ha antibiotikumot szedsz egyetlen tüsszentés után.

Amikor az immunrendszeredet komoly támadás éri, és antibiotikumos kezelésre van szükséged, könnyebben gyógyulsz, ha ritkábban és csak indokolt esetben szedsz antibiotikumot.

Tipp: Csak kevés bakteriális fertőzés esetén szedj antibiotikumot. Ne szedj antibiotikumot megelőzés céljából, hacsak az orvos nem írja elő azt, és ne tarts meg korábbi, be nem fejezett kúrákból megmaradó gyógyszereket.

10. Te vagy Ms. Komoly

A kutatók rájöttek, hogy a pozitív érzelmek, amik a nevetéshez kapcsolónak, csökkentik a stresszhormonok szintjét, és növeli más hormonok szintjét. Egy kutatásban megállapították, hogy, azok, akik vicces videókat néztek egy órán át, jelentős növekedést tapasztalhattak immunrendszerük aktivitásában.

Tipp: Nevess többet! Nézd meg a kedvenc vígjátékaidat, vagy ebédelj egy vicces haverral, és olvasd el a barátidtól kapott vicces e-maileket, mielőtt megnyomnád a törlés gombot.

(Sz.L. Forrás: msnbc)