hulladék
#Zöldövezet

Az italoskarton szelektív gyűjtése

2010.11.22.
2 perces olvasási idő

A többrétegű italoskarton-dobozok családja a háromféle anyagtípusból készülő, úgynevezett társított csomagolóanyagok kategóriájába tartozik.

Alkotóelemei: a papír, a műanyag (polietilén) és az alumínium. A csomagolóanyag ezen alkotók egymásra rétegzéséből áll, minimum 75%-ot képvisel a kartonpapír, amelyen kívül egy polietilén réteg helyezkedik el, belül pedig egy újabb polietilén réteget követően 5%-nyi alumínium, s végül még két polietilén réteg, amely elválasztja a folyadéktól a csomagolást.

kartondoboz alapanyagAz aszeptikus italos dobozok (UHT)

· 1 literes doboz súlya 28 g, (75% papír, 20% PE, 5% Al)

Nem aszeptikus italos dobozok

· 1 literes doboz súlya 29 g, (91% papír, 9% PE)

· A karton biztosítja a szilárdságot és megakadályozza a fénysugarak átjutását (2)

· A polietilén óv a nedvességtől, és elválasztja az élelmiszert a kartontól és az alumíniumtól (1, 3, 5, 6)

· Az alumínium megóvja a terméket az oxigéntől (4)

Hűtés nélkül is hosszú ideig megőrzi az áru frissességét, így szállítása és tárolása során energiát lehet megtakarítani. Emellett a csomagolások kis tömege és kedvező alakja is hely- és költségkímélő szállítást, tárolást eredményez.

A italoskarton-doboz az abban megtalálható egyes anyagtípusok előnyös tulajdonságainak kiaknázására ad lehetőséget. Ennek megfelelően a italos kartondoboz a következő funkciókat látja el: a papír merevvé teszi a csomagolást, valamint a rajta levő nyomtatás a tájékoztatást szolgálja amellett, hogy változatossá, mutatóssá, esztétikussá teszi a csomagolást.

A műanyag (polietilén) folyadékállóságot biztosít, valamint megakadályozza a dobozban tárolt élelmiszernek az alumíniummal való érintkezését, harmadrészt mintegy ragasztóanyagként is viselkedik a rétegek között. Ilyen csomagolásba általában folyékony élelmiszereket, pl.: tejet, gyümölcsleveket töltenek, mert hűtés és tartósítószer nélkül is frissen tartja az élelmiszereket; a vékony alumínium fólia megvédi a terméket a fénytől, az oxigéntől, és akadályozza a termék romlását okozó baktériumok bejutását az élelmiszerbe.

tejes dobozok

Erre sokféle módszer létezik, az adott ország, város szelektív hulladékgyűjtőrendszerétől függően. Van, ahol a papírhulladékkal közösen, van, ahol a műanyag hulladékkal együtt gyűjtik. Ezután a gyűjtött hulladék egy válogatóműbe kerül, és ott kiválogatják, majd bálázzák, és így kerül a papírgyárba hasznosításra. A gyűjtés szempontjából nagyon fontos, hogy a kiürült italosdobozokat KILAPÍTVA dobjuk a megfelelõ gyűjtő konténerbe.

Hová gyűjtsük?

italoskarton feldolgozás folyamata

A dobozok hasznosítása

Az italoskarton-dobozok mintegy 3/4 részben papírt tartalmaznak, ez igen jó minőségű papírrost, ezért a papírgyárakban újrapapír készül belőle. A papírgyárakban a papírpépesítéssel elválasztják a papírt a többi alkotóanyagtól (műanyag, alumínium). A hasznosított rostszálakból számos új termék készül: papírzacskó, papírtörülköző, jegyzetfüzet, papírdoboz stb. A maradék anyagok (polietilén, alumínium keverék) további kezelést igényelnek, aminek egyik módszere az energetikai hasznosítás a városi hőerőművekben vagy cementgyári hasznosítás.

Kapcsolódó cikkek

(www.szelektiv.hu)