vízszennyezettség
#Zöldövezet

Vízszennyezettség és elnőiesedés

2009.04.19.
1 perces olvasási idő

Egyre többet hallani a környezetszennyezés okozta káros egészségügyi hatásokról. Az már köztudott, hogy a légszennyezettség többek között asztmát okoz, de tudtad-e, hogy a vizekbe kerülő vegyi anyagok csökkentik a férfiak nemzőképességét és elnőiesedéshez vezethetnek?

A gyógyszerek, növényvédő szerek és egyéb vegyi anyagok vízbe jutása a halaknál elnőiesedést illetve nemváltást okoz. Hasonló hormonváltozás a férfiaknál is megfigyelhető.

Egy új angol kutatás eredménye szerint a vizeinkbe kerülő, a tesztoszteron (férfi nemi hormon) termelést blokkoló vegyi anyagok a felelősek a férfiak nemzőképességének csökkenéséért.

A tanulmány számos olyan vegyi anyagot nevez meg, melyek anti-androgénekként működnek. Ez azt jelenti, hogy gátolják a férfi nemi hormon – tesztoszteron – termelését, ezáltal csökkentik a nemzőképesség

et. Ezek egy része gyógyszerekben található meg, beleértve a rákkezelést, a gyógyszerészeti kezelést és a mezőgazdasági növényvédő szereket is. A kutatók megfigyelései szerint ezeknek az anyagoknak a vizekbe jutása a hímnemű halaknál elnőiesedést okoz.

Elnőiesedés

Kutatások már korábban is beszámoltak róla, hogy a női nemi hormon – ösztrogén – és a különböző vegyi anyagok hatására a hímnemű halak elnőiesednek, illetve egyes esetekben nemet váltanak.

Dr. Susan Jobling, a kutatás vezetője a következőket nyilatkozta: „Már több mint tíz éve folynak a kutatásaink ebben a témában. Az új eredmények egyértelműen bizonyítják a vegyi anyagok káros hatását az élővilágra, melyek egyre veszélyesebbek az emberekre is. Sokkal több olyan vegyi anyag van, ami hormonváltozást okoz, mint azt korábban gondoltuk. Mindez arra utal, hogy több forrásból származnak.”

A kutatók szeretnék felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, hiszen a halak körében tapasztalható hormonváltozás és a férfiak nemzőképességében az utóbbi időkben tapasztalható drasztikus csökkenés közötti összefüggés is többek között a vizek szennyezettségére vezethető vissza.

(WEBBeteg)