vízhasználat
#Zöldövezet

Felelősen is lehetünk szépek

2009.07.22.
1 perces olvasási idő

A szépség alapja testünk legfontosabb alkotó eleme, a víz. Mindez könnyen elérhető a fejlett országok lakói számára, de eszünkbe jut-e, amikor félálomban kinyitjuk a csapot, hogy mekkora kincs a „kék arany”? A víz érték, használj annyit, amennyire szükséged van - segíts azoknak, akiknek kevés jut belőle!

Fogmosásonként 8 liter vizet használsz!

Zuhanyzás, hajmosás, fogmosás, hajformázás, borotválkozás – legtöbbünknél egy egyszerű mozdulattal kezdődik a napi rutin: kinyitjuk a vízcsapot. Lehet, hogy folyóvíznél mosunk fogat, de általában samponozás, szappanozás és borotválás közben is folyamatosan csorgatjuk magunkra a vizet. Esetleg még csöpög is a csap, amikor kilépünk az ajtón…

Rengeteg vizet pazarolunk el nap, mint nap. Például, ha folyóvíznél mosunk fogat, az alkalmanként ajánlott 3 perccel számolva, 8 liter vizet is kiengedünk egy-egy fogmosásnál. Pedig, ha elzárjuk a csapot, akár 2 liter is elég a fogmosáshoz, és fogmosó pohárral még ennyi sem kell . Egy ötperces zuhanyozással több vizet használunk el, mint egy fejlődő ország nyomornegyedének lakója egy teljes nap alatt . Az ENSZ Környezetvédelmi Programja megállapította, hogy a jelenlegi fogyasztási szokások megtartása esetén 2025-re a Föld lakosságának kétharmadát érinteni fogja valamiféle vízkorlátozási intézkedés.

Szépülj és segíts!

Magyarországon ma az egy főre jutó átlagos vízfogyasztás 130 liter, amely szinte teljes egészében kiváló minőségű ivóvízből fedeződik. Egy átlagos, 4 fős városi család napi vízfogyasztása kb. 600 liter, pedig egyszerű víztakarékosság megoldásokkal bárki könnyíthet ”vízlábnyomán”. A felelős gondolkodás pedig nem megy a szépség rovására, sőt a megtakarított víz a pénztárcánkat is kíméli.

Hiszen a víz nemcsak egészségünk, de természetes szépségünk megőrzéséhez is elkerülhetetlen, legyen szó a bőrünkről, a szem alatti apró ráncokról vagy akár hajunkról.

(KamaszPanasz)