terhes
#Vágyak

Terhesen és zavarodottan: mit lehet tenni

2010.08.08.
1 perces olvasási idő

A terhesség rémisztő lehet sok fiatal számára, főként ha attól félnek, hogy szüleik elfordulnak tőlük, vagy a barátok elhagyják őket. Félelmeik azonban az esetek túlnyomó részében nem igazolódnak be: a családhoz és a barátokhoz nyugodtan fordulhatnak komoly probléma, adott esetben terhesség kapcsán is.

Még mindig jobb elmondani, mint hogy valami szörnyűség történjen. Egy kutatóintézet statisztikai vizsgálata szerint ugyanis a fiatal lányanyák csecsemői életük első évében gyakran válnak gyilkosság áldozataivá. A kutatók szerint ennek oka, hogy a lányok félelmükben, szégyenükben igyekeznek eltitkolni terhességüket, sokszor magát a szülést is, s eltüntetni a nyomokat.

Terhes vagy?

A terhesség első biztos jele a menzesz elmaradása, noha a ciklus rendszertelenségét betegség, stressz is előidézheti. Még az is előfordul, hogy a terhesség ellenére a megszokottnál valamivel enyhébb vérzés jelentkezik. A várandósság gyakori kísérőtünete a fájdalmasan feszülő mell, émelygés, hányás, gyakori vizelési inger, fokozott éhségérzet.

Előfordul, hogy e tünetek közül egy sem tapasztalható. Minden ember másképpen működik. Végezz terhességi tesztet, ha nem jön meg a menstruációd, vagy ha valami szokatlant észlelsz a havidat illetően. A patikában, drogériákban is beszerezhető egyszerűen használható tesztek már a menstruáció elmaradásakor kimutatják az esetleges terhességet.

Terhes nő

Mit tehetsz?

Ha a terhességi teszt pozitív, feltétlenül keresd fel a nőgyógyászt. Érdemes tudnod, hogy a védekezés nélküli szexuális együttlétet követő öt napon belül még lehetséges az ún. sürgősségi tabletta bevétele. Erről szintén a nőgyógyász adhat további felvilágosítást.

Nem könnyű egy ilyen súlyos kérdésbe másokat beavatni, de a másállapot elhallgatása a lehető legrosszabb döntés. A szüleidnek mindenképpen tudniuk kell mi történik veled, vagy ha terhes lettél, a magzatoddal.

Mi van akkor, ha teljességgel lehetetlen a szülőkkel erről beszélni?

Gondold végig, ki az a megbízható felnőtt, akivel megoszthatnád a problémádat. Talán valamelyik nagyszülőd, nagynénid, idősebb rokonod, tanárod? Ha még így sem találsz senkit, akivel beszélgethetnél, fordulj segítségért egy lelki tanácsadó szolgálathoz. Még az is lehet, hogy a telefonkönyvben bukkansz „terhes tanácsadás” címszó alatt megfelelő segítségre.

De légy óvatos. A témában érintett segítő szervezetek többsége arra törekszik, hogy a hozzájuk érkező fiatalt lebeszéljék az abortuszról. Ha valóban szeretnéd a megfogant gyermeket megtartani, ők felvilágosítást adhatnak neked a lehetőségeidről, az esetleges örökbeadás menetéről.

(KamaszPanasz - O.K.T.)