szex
#Vágyak

So They Can Know - innováció a szexuális egészség területén

2014.03.26.
1 perces olvasási idő

A San Franciscoban megrendezett Health 2.0 konferencia során ismerkedtem meg a So They Can Know elnevezésű honlappal. A céljuk egészen érdekes - interneten keresztül és anonim módon értesíteni korábbi szexpartnereidet, ha nemi betegséggel diagnosztizáltak.

Bár elsőre az ötlet maga nagyon valóságtól elrugaszkodottnak tűnhet, de ha belegondolunk a puszta számszerű adatokba, akkor rájövünk, hogy tévedtünk. Csak az Egyesült Államokban évente 3 millió fiatalt diagnosztizálnak különböző nemi betegségekkel, például chalmydiával vagy gonorrheával.

Nemi együttlétÁm a legtöbb fertőzött még csak nem is sejti, hogy nemi betegsége van - a kezelés hiánya pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Az egyik leghatékonyabb megoldás erre a problémára a korábbi partnerek értesítése, hiszen így az érintettek felkershetnek egy nemi betegségek szűrésével foglalkozó rendelőt, és ha szükséges megkaphatják a megfelelő kezelést.

Ám mindezt szemtől szembe közölni nem csak időigényes és bonyolult, de sokkal inkább... Mondjuk ki, ciki. Mégis, hogyan kezd bele az ember fia vagy lánya egy ilyen beszélgetésbe? Ezért is jött létre a So They Can Know oldal.

Hogyan is működnek?

Egy amerikai, non-profit szervezet hozta létre a weboldalt. Nem csak platformot biztosítanak a felhasználók számára ahhoz, hogy anonim módon értesítsék a rossz hírekről korábbi partnereiket, de információt is megosztanak a szexuális egészségről, nemi betegségekről és próbálnak minden lehetséges nemi betegségekkel kapcsolatos kérdésére választ adni.

Az oldalon így nem csak a megelőzésről és nemi betegségek elleni védekezésről találunk rengeteg hasznos információt és cikket, de különböző webes tesztekkel azt is megtudhatjuk, hogy mennyi esélyünk van valamilyen nemi betegségre.

Megtalálhatjuk a legközelebbi helyeket, ahol tesztelhetjük magunkat. Ha pedig rossz az eredmény és szükség van rá, anonim módon értesíthetjük a korábbi partnereket - e-mail, vagy e-card formájában is!

Nagyon jó az ötlet, hiszen rendkívül fontos mind a nemi betegségekről szóló információk terjesztését, mind azt, hogy az aktív szexuális életet élő fiatalok tisztában legyenek a kockázatokkal. Az anonim értesítés pedig egy elmondhatatlanul hasznos funkció - hiszen egyébként sok száz és ezer tini maradna a tudatlanság homályában, komoly egészségügyi kockázattal csak azért, mert a fertőzött partnere nem mert szólni neki.

Nektek mi a véleményetek? Használnátok az oldalt? Írjátok meg kommentekben!

(KamaszPanasz - Gy.A.)

Kapcsolódó cikkek