pecsételő vérzés
#Testi problémák

A pecsételő vérzés

2023.05.21.
2 perces olvasási idő

Pecsételő vérzést, vagy barnás (alvadt vér) váladékozást okozhat hormonális ingadozás, petefészek-ciszta, a méhnyálkahártya kóros megvastagodása, méhben lévő polip, vagy kialakulhat kontakt módon is méhszájon lévő elváltozás vagy hüvelyi fertőzés következtében is. Ilyenkor egy nőgyógyászati vizsgálat javasolt a háttérben lévő okok elkülönítése érdekében, hogy a megfelelő kezelésben részesülj.

A középidőben jelentkező pecsételő vérzés utalhat peteérésre, de hormonális rendellenességre is; egy nőgyógyászati ellenőrzés lehet ilyenkor szükséges. A peteérést jelző pecsételés egy-két napig tart, és legtöbbször éppen csak jelzésszerű barnás pecsételést jelent.

A fogamzásgátló tabletta is okozhat pecsételő vérzést, különösen a szedés első 3 hónapja folyamán. Ilyenkor türelmesnek kell lenni. Emiatt izgulni nem kell, mert a fogamzásgátló hatás már a fogamzásgátló szedése alatt az első hónapban kialakul. Ha már több hónapja szedett fogamzásgátló mellett jelentkezik pecsételő vérzés, jellegzetesen középidőben, vagy a várt megvonásos vérzés előtt, még mielőtt a levél szedése befejeződik, nem kell aggódni. Egy-két ciklust lehet várni, hátha csak átmeneti változásról van szó, de ha nem múlik el, akkor szóba jön, hogy gyógyszerváltásra lesz szükség, ilyenkor nőgyógyászati kontroll javasolt.

Méhen belüli eszköz melletti pecsételő vérzés

A hagyományos méhen belüli eszköz felhelyezése átmenetileg okozhat pecsételő vérzést, ettől nem kell megijedni. Gond akkor lehetséges, ha néhány ciklus alatt nem rendeződik a vérzés, hiszen a folyamatos pecsételés folyamatos vérvesztést jelent. Pecsételő, rendellenes vérzés esetén ellenőrizni kell a méhen belüli eszköz helyzetét, mert az elmozdulása is okozhat ilyen panaszokat, ami miatt felmerül az eszköz eltávolításának lehetősége is.A hormontartalmú méhen belüli eszköz alkalmazása során a pecsételő vérzés általában 3-6 hónap múlva megszűnik, ezt követően viszont a menstruáció mennyisége jelentősen csökken, néha nem is jelentkezik, így még kényelmesebb lesz a viselése.

Barnás váladékozás, vérzés a terhesség alatt

A vérzésre terhesség alatt mindig fokozottan kell figyelni. A barnás váladékozás kevés mennyiségű vért jelent. A háttérben fertőzés, méhszáj-rendellenesség, vetélés, koraszülés, lepényleválás is állhat, de a terminusban, spontán meginduló szülés is járhat nyákos-véres váladékozással, ami a méhszáj tágulását jelezheti. A jelenség minden esetben vizsgálatot igényel, mert alapvető fontosságú eldönteni, honnan származik a vér, és komolyabb, vagy egyszerűbben kezelhető problémáról van szó. Különösen fontos mihamarabb orvoshoz fordulni, amennyiben hasi görcsökkel, és hirtelen fellépő, erős fájdalommal társul a vérzés.

Lehet-e terhesség alatt is menstruáció?

A terhesség első hónapjában (nagyon ritkán néhány hónapig is) előfordul menstruáció-szerű vérzés. Ilyenkor a vérzés jellege megváltozik, kisebb mennyiségű, esetleg csak barnás váladékozás jelentkezik. Ha felmerül a terhesség lehetősége, akkor is érdemes végezni terhességi tesztet, ha menstruáció jelentkezett, de nem a megszokott formában, hanem sokkal kevesebb, inkább pecsételő jellegű volt.

(Szerző - Dr. Farkas Ágnes)