folyás
#Testi problémák

Fehérfolyás, hüvelyváladék: mikor normális?

2021.05.18.
1 perces olvasási idő

Minden lány aggódva néz a bugyijára, amikor életében először valami fura, fehér váladékot talál rajta. Te is ebben a cipőben jársz? Ne aggódj, teljesen normális jelenségről van szó!

A hüvelyváladék

Az első alkalommal jelentkező hüvelyváladék (köznyelven folyás, fehérfolyás) azt jelzi, hogy a szervezetedben minden rendben működik, a nemi hormonok megkezdék áldásos tevékenységüket. Nekik köszönhetően jelennek meg majd a másodlagos nemi jellegeid, miattuk fogsz majd a későbbiekben menstruálni, és ha szeretnél, gyereket szülni is.

A hüvelyváladékot a méhnyak nyáktermelő sejtjei választják ki, de megtalálható még benne a hüvely felszíni hámsejtjeinek lebomlása során keletkező váladék is. Ez a váladék számtalan olyan hasznos baktériumot és anyagot tartalmaz, mely szükséges ahhoz, hogy a hüvely normál (savas) flórája kialakuljon, ezáltal pedig létrejöjjön egy olyan természetes védőréteg, mely meg tudja akadályozni a különböző női betegségek és fertőzések kialakulását.

Akkor sincs baj, ha már menstruálsz

Két ciklus között is ürül némi váladék minden nő hüvelyéből. Vannak, akiknél ez olyan kicsi, hogy észre sem veszik, míg mások nagyobb mennyiségű folyást tapasztalnak minden alkalommal.

Ha nem zavar be semmilyen fertőzés a folyásodba és megfigyeled a szervezeted, akkor még azt is észreveheted, hogy egy hónapon belül mely napokon erősebb és mely napkon gyengébb a folyásod. Ha ezt egyezteted a ciklusoddal, akkor az is kiderülhet, hogy Neked a peteéresed előtt vagy éppen a menstruációd jelentkezése előtt erősebb-e a folyásod.

A hüvelyváladékról

A fentiek alapján már tudhatod, hogy a fehérfolyás tulajdonképpen a szervezet egyik védekező funkciója. Éppen ezért érthető, hogy a menstruáló nőknek is szükségük van rá.

Mikor normális a fehéfolyás?

A hüvelyváladék akkor számít normálisnak, ha átlátszó vagy fehér és nincs szaga. Nem okoz viszketést a hüvelyben és a környékén sem.

Ellenben ha folyamatosan viszketést tapasztalsz a hüvelyedben és környékén, fokozódik a váladék mennyisége, illetve szaga és színe is megváltozik, akkor fertőzésre kell gyanakodnod. Nem szégyen ilyenkor orvoshoz fordulni! Sőt, igazából elkerülhetetlen a betegség kezelése, mert komoly gondokat is okozhat egy ilyen kezeletlen probléma.

A fertőzést nem csak szexuális úton lehet elkapni: összeszedheted egy nyilvános fürdőben, vagy mellékhelyiségben is, éppen ezért a nőgyógyász egyáltalán nem fog furán Rád nézni, ha ilyen problémával fordulsz hozzá.

(Forrás: csakmiketten.hu - Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)