szex
#Vágyak

Erőszak, kényszer vagy manipuláció?

2009.08.13.
2 perces olvasási idő

Játsszunk el egy-egy „talán” helyzetet! Az alábbi eseteken keresztül tökéletesen meg lehet érteni, hogy hogyan kényszerítik a másikat olyan dologra, amit lehet, hogy magától semmiképp sem tenne meg.

1. Készítesz egy kiváló vacsorát, amely nagyban tartalmaz paradicsomot. Amikor megérkezik a vendéged leülteted, majd feltálalod az ételt. Ekkor kiderül, hogy allergiás a paradicsomra. Megkérdezed, hogy biztosan az-e, ő igennel felel. De te felveted, hogy a te szószoddal ez talán kicsit másabb.

De ő, ezek után is biztosra mondja, hogy allergiás. Te úgy érzed, hogy legalább ennyivel tartozik neked, így tovább erősködsz. Ő még tovább bizonygatja, hogy ő bizony tényleg beteg lesz tőle, de miattad odamegy a tálhoz és vesz egy kanállal, bár tisztában van a következményekkel.

2. A barátod apukája hatalmas foci-rajongó, sőt a középiskolai csapat edzője is. Mindenképpen azt szeretné, ha a fia is részt venne a középiskolai focicsapatban, és ha nem focizik, nem tartja fiúnak. De a fiú egyértelműen mást akar, a vitaszakkört szeretné foci helyett, hogy azt csinálja, amit szeret, és felkészüljön az ügyvédi karrierjére.

A barátod nagyon jól tudja: ha nem megy el a fociedzésre, apja – a többi gyerekre gyakorolt hatásával – ki fogja csúfoltatni, csak azért, mert a fia nem egy atlétikai alkat. Az apja azt mondja neki, hogy csak az ő érdekében cselekszik, de ez talán nem igazán van így. Hisz apja csak akkor lesz kedvesebb vele, ha eljár fociedzésre.

Ekkor pedig önmagával kerül szembe, hisz nem érzi magát annyira erősnek, így – hogy elmeneküljön apja nyomása és sértései elől – csatlakozik a focicsapathoz, feladva álmait.

3. A legjobb barátod kedvenc sportja a boksz. Mindent megtesz érte, hogy a lehető legjobb legyen, keményen edz, odafigyel az étrendjére stb. Téged viszont egyáltalán nem köt le ez a sportág, de még nézni se szereted, mert kiskorodban egy rossz élményed maradt meg belőle.

De ő azt szeretné, ha te vele harcolnál egyet. Te tudod, hogy semmi esélyed, hisz ő sokkal nagyobb, erősebb mint te vagy, és fogalmad sincs, hogy hogyan kell bokszolni. Ráadásul, ő előtte mondott neked pár dolgot, például, hogy szereti, ha ütik. És ha nem mersz vele kiállni, akkor te egy kislány vagy!

Mivel nem szeretnéd, hogy mindenki előtt bemocskoljon, így belépsz a ringbe csak azért, hogy eltöresd az orrod. Nos, ezt pedig a „barátod” mindenki előtt úgy fogja feltüntetni, hogy ez a te hibád volt, hiszen nem védted a fejedet!

4. Te és egy barátod, repülőgépen vagytok, hogy ejtőernyős ugrásra készüljetek. Megvannak a szükséges felszerelések, nagyjából tudod is, hogy mikor és mit kell majd tenned, mégsem érzed magad elég felkészültnek. Még nem döntötted el, hogy ugrasz-e, úgy gondolod, majd fent eldöntöd!

De a barátod hajthatatlan, mindenképpen szeretné ha vele ugranál. Bár te mondod neki, hogy még nem vagy kész rá, ő amikor kiugrik a gépből, szépen lassan magával ránt téged is!

Most, hogy néhány esetet bemutattunk, a talán tényleg igennek tűnt? Vagy sokkal inkább volt kényszerítő és rávevő az a talán?

Nos, ugyanez van a szexnél is!

Még csak nem is szusszanhattál, a barátod könyörtelenül kérdezés nélkül kilökött a repülőből az ejtőernyős ugrásra. Ez egyértelműen erőszak. Annak ellenére, hogy fent beszéltél vele, folyamatosan tolt ki téged a repülőből. Nos, nyilvánvalóan ő azt szerette volna, ha van egy közös remek élményetek, de ahhoz, hogy mindkettőtök számára jó élmény legyen, fontos, hogy mindketten akarjátok!

(kamaszPanasz - Cs.B.)