olvasmány
#Suli, munka

Kötelező olvasmányok nyáron. Elkezdted már?

2023.07.21.
2 perces olvasási idő

Az diákoknak évfolyamtól függően 7-12 művet kell elolvasniuk egy tanév alatt. Többségüket nyáron. Te hol tartasz? Még hozzá sem kezdtél? Íme, néhány tipp, hogy a kötelező ne legyen olyan, mint egy foghúzás.

Maga a szó, hogy "kötelező" felnőttként sem vált ki belőlünk kellemes érzéseket. Kiváltképp nem nyáron, ami a szabadság, a pihenés időszaka. A fiatalok életében is. Ezen az "ösztönös" ellenérzésen sajnos mi könyvtárosok sem tudunk változtatni – mondja Magyarné Fekete Katalin, a Pest Megyei Könyvtár gyermekkönyvtárosa.

Ki szereti azt, ami kötelező? – kérdezi Nógrádi Gábor író, forgatókönyvíró. - Persze, ha a csókolózás lenne kötelező a szerelmünkkel napi 15 percig, vagy kedvenc tortánkból két szelet betermelése, netán utazás Rómába, Párizsba, Londonba. Na, ezek éppen nem volnának ellenünkre kötelezőként sem. Ugye? No, de regények, eposzok, elbeszélő költemények… Ámbár, ha ezeket a műveket közösen választjuk ki az osztálytársainkkal és a tanárunkkal, ami ma már nem is olyan ritka, akkor éppenséggel nem is volna ellenünkre – véli az író.

A gyermekkönyvtáros hozzáteszi: a pedagógusok által megadott választékból igyekszünk a diák számára némileg személyre szabottan ajánlani könyveket. Szerencsére van miből, mert a tanárok maguk is kínálnak alternatívát a gyerekeknek.

Kifogások és egyéb megoldások

Nem tudtam beszerezni a könyvet!

Jó kifogás, de! A nyári szünidő nagy részében nyitva vannak a könyvtárak, kivehető onnan az összes kötelező olvasmány, több példányban is megvannak. A tapasztalatok szerint a könyvek "begyűjtése" már a szünidő első napjaiban megkezdődik – mondja Magyarné Fekete Katalin.

Röviden, tömören?

A kötelező olvasmányok rövid összefoglalóiról igyekszünk lebeszélni a diákokat, de a szünidő első felében nem is szokták ezeket keresni olvasóink. Erre általában a szünidő vége körüli "pánikhangulatban" szoktak csak ráfanyalodni, az "utolsó pillanatban" beeső gyerekek. Ez azonban nem jó út – véli a könyvtáros.

Majd megnézem filmen

A kötelező olvasmányokra való némi "ráhangolásnak" szánják a Pest Megyei Könyvtárban azokat a vetítéseket, amelyeken egy-egy ismertebb könyv híres megfilmesítéseiből vetítenek le részleteket a nyári szünidő alatt. Külön felhívják azonban a figyelmet, hogy a film megnézése önmagában nem pótolja egy adott könyv elolvasását, csak kedvcsinálónak, egy hasznos és izgalmas plusznak jó. Érdekes lehet olvasás után megnézni a filmet, kiderül, mennyiben tér el a rendező képzelőereje a miénktől, mit hagyott ki a könyvből, miért.

Tippek az írótól

A kötelező irodalom elolvasása azt jelenti, hogy mától a nap 24 órájából 30 percet nem a napon égünk, nem a tévét bámuljuk, nem a tesónkkal vagy a barátunkkal veszekszünk feleslegesen, és nem a kedvenc popszámunkat üvöltetjük „tízezredjére”. Vagy éppen üvöltethetjük, ha mellette olvasunk napi harminc percet, azaz közel 30 oldalt.

És milyen jó érzés lesz a kitűzött napi 30. oldalnál azt érezni, hogy még olvasnám tovább, mert most válik izgalmassá a történet! Na, ez az egyik ok, amiért jó olvasni.

(Szerző: T.A., újságíró)