diszgráfia
#Suli, munka

Amikor kiesnek a betűk: a diszgráfiáról

2023.10.19.
1 perces olvasási idő

Ha csúnya az írásod és sok helyesírási hibát vétesz, még nem jelenti azt, hogy te is diszgráfiás lennél. A diszgráfia ennél sokkal összetettebb probléma: az írott és a beszélt nyelv átkódolási nehézségeit, az írásban megjelenő betűk és a kiejtett hangok, szavak közti összefüggések felismerésének problémáját is jelenti.

Rendezetlen íráskép, gyakori betűtévesztés, helyesírási hibáktól hemzsegő írott szöveg, görcsös ceruzafogás – hogy csak néhányat említsünk a diszgráfia számos tünete közül. A diszgráfiás fiataloknak súlyos gondjaik lehetnek az írással.

Kézírásukban gyakori az olvashatatlan betűforma, a kesze-kusza vonalvezetés, előfordulnak betűcserék, ragozással is összefüggő nyelvtani problémák, elírások, nem ritka a fordított betűformázás sem. Írásképük nagyon gyakran zavaros, tele áthúzásokkal, kivehetetlen formákkal. Az átlagosnál ziláltabb kézírásukban a nyelvfeldolgozás, a szavak és a hozzájuk kapcsolódó fogalmak azonosításának zavara is szerepet játszik.

A diszgráfia kialakulásáról és kezeléséről

Kutatások szerint a diszgráfiás zavar valószínűleg összefügghet a finommotoros tevékenységekhez kapcsolódó készségekkel és a mozgáskoordinációval is. A diszgráfia kialakulásában az agy beszéd-, látás-, mozgás- és érzékelő központjai szintén érintettek lehetnek. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a probléma örökletes lehet, s az agy sérülései vagy agyvérzés nyomán is kialakulhatnak diszgráfiás tünetek.

Tipikusan diszgráfiások számára kifejlesztett gyakorlatok, a helyes ceruzafogás begyakorlása, a kéz mozgásának koordinálása, a mozgatóizmok fejlesztése, valamint különféle fejlesztőterápiák segíthetik a probléma kezelését.

Félreértések a diszgráfiával kapcsolatban

A diszgráfiásoknak - noha sokkal több problémát jelent az írásbeli megnyilvánulás - hiányosságaik az élet más területein ellensúlyozottak: a nagy átlaghoz hasonlóan vagy azt jelentősen felülmúlva teljesítenek. Sajnos az írásbeli feladatok miatt bennük kialakult frusztráció nyomán gyakran elnagyoltság, felületesség, túlzott lazaság fedezhető fel a munkájukban. Ezért nagyon fontos, hogy az önbizalomvesztést megelőzendő negatív tapasztalataik, kudarcaik mellé kellő mértékben kapjanak pozitív visszajelzéseket is.

(KamaszPanasz - O.K.T.)